Translate

събота, януари 04, 2014

Лучен гратен

   
    Този гратен го видях при Йоана. Хареса ми нейното предизвикателство да добавиш каквото искаш и да изразиш себе си чрез това елегантно ядене. Признавам, че този път нямах особени импулси да променям и да развихрям фантазия, харесваше ми нейната идея за много лук и сметана и сирене и хрупкава коричка. Нямах и желание да слагам месо, достатъчно прекалявах с него през празниците и затова само добавих малко нарязани маслини и замених пармезана с кашкавал, и то само защото рядко го имам, за да го ползвам. Освен това оползотворих един много проклет, домашен и дребноват лук, който отмъстително ме накара да си поплача. 
   Ами..това е. Постно описание на едно неочаквано за мен добро ястие. Никак не съм се надявала, че почти само от лук (и без месо) може да се получи такова вкусно и просто нещо. Копирам нейната рецепта и добавям 2 -3 елемента от мен, но и без тях гратенът е страхотен, а ако вие искате добавете повече, защото всякакви импровизации ще са сполучливи. Продукти :

500 г лук, нарязан на тънки полумесеци (аз като върл, неуморен ентусиаст рязах на шайби)
30 г (2 супени лъжици) масло
1/2 чаена лъжица смлян карамфил (аз ползвах 7-8 пръчки несмлян)
1 стрък прясна мащерка, нарязана на ситно
1 жълтък
50 мл сметана 30% или 35%
30 г прясно настърган пармезан (кашкавал от мен)
черни маслини без костилките - количество по желание
2-3 с.л. бяло вино
сол на вкус
аз добавих също чер пипер и нарязан на ситно зелен и праз лук- просто за цвят

  Лукът задуших в маслото до карамелизиране. Стана мек и кафяв, а от карамфила придоби страхотен аромат, който се усеща при ядене. Задушаването го направих от вечерта и прибрах в хладилник. На другия ден само смесих леко в купа с разбития жълтък, сметаната и виното. Сложих в съда, в който ще се пече и мащерка и загладих. Отгоре наръсих кашкавал и хоп във фурната докато се зачерви. Ядохме го топъл, ядохме го студен и все си беше вкусен.
   Като обобщение да кажа, че голямо рязане и голям рев беше, но повярвайте ми - заслужаваше си всяка сълза :)

4 коментара:

  1. О, това ми изглежда много вкусно, ще го пробвам! Въпреки че съм се зарекла да започна нещо като диета, защото прекалих с яденето тези дни... отпуснах му края отвсякъде! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм така:)) уж се бях зарекла всяка седмица по един разтоварващ ден да си правя пък нещо занемарих обещанията:-(

      Изтриване
  2. Охо, каква вкусотия е станала! Супер! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!