Translate

четвъртък, юли 17, 2014

Шоколадов чийзкейк

Да започна така - ако сте почитатели на тройно-шоколадовия вкус, воала, този чийзкейк има всички шансове да се превърне във вашия любим десерт! Рецептата намерих миналата година от този сайт и вече два пъти успешно се справям с изпълнението. Вторият път направих малки корекции, според моя вкус, но както се препоръчва в оригиналната рецепта, най-важното е да осигурите качествени продукти.

Особеното на този чийзкейк е, че се пече, но иначе е съвсем лесен за изпълнение, цялата хамалогия е не повече от половин час. Ето необходимите продукти, с малки промени спрямо оригиналната рецепта:
  • 3 бр. натурално крема сирене (вместо 4)
  • 3 яйца, на стайна температура
  • 80 г масло, разтопено
  • 2 пакета какаови бисквити "Роден край" (вместо един и половина)
  • 4 бр. шоколад от 100 г (единият е за кувертюра)
  • 200 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • 150 г кристална захар (вместо 200 г)
  • ванилов екстракт
  • плодове за украса, стърготини от бял шоколад
Какаовите бисквити се натрошават ситно и се омесват с разтопеното масло. Сместа се прехвърля в подвижен ринг с дъно  и хубаво се пристиска с лъжица, докато се изравни. Готовият блат се прибира в хладилник за около половин час. На водна баня разтопявате шоколад - аз използвах три броя от по 100 г, два натурални и един млечен. Следва приготвяне на пълнежа - крема сирената и захарта се разбиват с миксер, след което охладения шоколад постепенно се прибавя към сместа при непрекъснато бъркане. Последни се добавят яйцата, едно по едно, след всяко разбърквате енергично до пълно абсорбиране. След яйцата идва ред на заквасената сметана. Последна е ванилията, аз използвам домашно приготвен екстракт, който няма нищо общо с онова бяло прахче по магазините. :)

Когато сте готови и сместа изглежда абсолютно хомогенна, извадете ринга с бисквитения блат от хладилника и изсипете вътре крема. Печете на средно положение във фурната, на около 170-180 градуса, без вентилатор. Наблюдавайте как върви процеса и ако забележите разпукване на блата, намалете леко температурата. Чийзкейкът е готов за около 50 минути, като трябва да остане леко течен в средата. Оставете го да изстине на стайна температура за около час.
През това време подгответе шоколадовия кувертюр - загрейте течната сметана и в нея натрошете на парчета още един натурален шоколад. От охладената смес с лъжица първо сипвайте по края на блата, за да се получат красиви шоколадови капки, а останалото количество разлейте в средата на блата. От тук нататък започва декорацията. Аз използвах замразени горски плодове (от Била) и половин настърган бял шоколад. Плодовете, разбира се, бях размразила предварително, след което внимателно ги подсуших. Украсата може и да е от ядки като филирани бадеми, лешници, който както предпочита. 
За финал, готовият чийзкейк се завива в домакинско фолио и заминава за една нощ в хладилника. Резултатът е невероятен шоколадов вкус, удоволствие за сетивата и радост за окото!   



7 коментара:

  1. Хубави снимки и разкошно изпълнение :) Аз само ще се възхищавам ! И на девятката да направиш такова красиво, вкусно нещо <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кайти! За девятката ще трябва да измисля нещо друго, да не омръзвам все пак. Но нескромно да кажа - с този чийзкейк просто избих рибата, всеки го хареса! А аз вече не ща да виждам шоколад, направо се отрових тези дни, хихихи!

      Изтриване
  2. Страхотно се е получил! Поздравления ;) и се радвам, че ви харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е уникална! Дани, продължавай да ни радваш с нови открития в Cooks-and-Bakes!

      Изтриване
  3. Направо"ще ти проговори"този чийзкейк......Прекрасен десерт,Кай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) от нас трите готвещи собственички на блога Гуен е майсторка на сладкишите.Признавам чистосърдечно:)

      Изтриване
  4. Леле, мале! Само да се спра вкъщи и съм го спретнала!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!