И ето ме с няколко разцепени на две ванилови шушулки, малко алкохол (най-добре водка, но може и друг), десетина и кусур дни чакане и малко шишенце с много и прекрасен аромат.
Когато есенцията ми беше готова се чудих какво да направя. Исках нещо специално, без да знам какво. Разните кремчета, тортички и курабийки, дето ги набърках не ме кефеха. Един ден попаднах на нещо любимо - бонбони трюфел -сладки, мазни и вкусни, които у дома много обичаме. Рецепти в нета има всякакви - и засукани и изискващи повече търпение и умения, отколкото притежавам аз. Затова предлагам моята - проста и лесна. За съжаление имам навик да правя копи-пейст на рецепти от нета на компютъра си и забравям за източника, затова не мога да ви покажа линк (тук гледам виновно някъде настрани) .
Трябват ви :
250 г шоколад ,
150 мл. сметана за готвене (не квасена)
250 г шоколад ,
150 мл. сметана за готвене (не квасена)
40 г масло ,
2 с.л. ванилова есенция ( иначе може и друго за аромат )
какао на прах за овалване
Приготвят се изключително лесно - кажи речи всичко се забърква, но нека да съм по-точна. Сметаната се слага да заври, след това се дърпа от огъня и се добавят маслото, после шоколада до пълното му разтопяване и получаване на хомогенна смес. Изглежда така :
Сместа се остява в хладилник, най-добре за една вечер. Предполагам за по-кратко във фризера също става.
Последната част е малко трудна - от готовата смес с оваляни в какао ръце се правят топки и се въргалят в какаото. Друг вариант е да се вземат с лъжица и да се пуснат в какаото - изборът е ваш. Каквото и да изберете ще се окажете омацани в кафяво като шоколадов коминочистач. Обаче усилията си струват.
Ето ги сладките, ароматни, вкусни и мекички, леко несъвършени и нацепени, топящи се в устата бонбонки.
Черпя :)
Обожавам бонбони трюфели! Чак не вярвам, че рецептата е сравнително лесна, тоест съвсем по моите възможности, за което много ти благодаря, че я сподели тук!
ОтговорИзтриванеЗначи като тръгна аз да ти идвам на гости, да знаеш с какво да ме черпиш, ммм....!За десерт, де. Иначе съм си заплюла други работи преди това :))
Чакай че с тия трюфели нещо много се развълнувах и забравих да коментирам ваниловите шушулки - страшна идея, вече ме запали да си направя и аз едно такова шишенце!
ОтговорИзтриванеЩе си вземеш шушулки Kotanyi - тези ми препоръчаха.На гости - който превари,нали така :))
ИзтриванеМного харесвам трюфели, но последната част ме изнервя адски:)Твоите са станали чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря. И аз се изнервих, ама мислех, че причината си е в мен :))
ИзтриванеБраво, Кайти! :) Никога не съм правила такива неща, но и аз ще крада, то се е видяло! Ванилията е супер идея, а със сигурност е и полезна, не съм се интересувала какви са й свойствата, но няма как да не са много и яки!
ОтговорИзтриванеГлей сега Сонче, как ще ме караш да ровя в нета и да чета за свойствата на ванилията :))
ИзтриванеЛюбознателността е проклятие да знаеш ;)
Мерси !
Сложи ги във фризера преди да се цапащ. После с малка лъжица за сладолед ставаш номер 1 :-)
ОтговорИзтриване/Наложи се да изтрия поста, че с тези правописни грешки хвърчилото пак ще ме бъзика 1 седмица :-) /
Много пък знаеш :))
ОтговорИзтриванее не става ли много течна сместа, за да може да се овалва? аз така като гледам картинката май си е течност... :?
ОтговорИзтриванеТечна е, но се стяга в хладилника, най-добре една вечер, за да може да се овалват после.Като цяло дори и втвърдени са малко трудни за обработка. Маслото и шоколада се втвърдяват впоследствие и добре, че е така :)
ИзтриванеКато гледам забравила съм да напиша, че сместа трябва да се сложи да изтине. Поправям грешката си и се извинявам .
ОтговорИзтриване