Тези дни просто не мога да спра. Вероятно се дължи на предколедното настроение у дома и хубавия сняг отвън. Та искам да кажа, че произвеждам сладки, курабии и други нездравословни храни като на конвейр. Мъжът ми само вдига многозначително нагоре вежди щом отново мерне в списъка за пазаруване все същите продукти - масло, захар, брашно, канела, ядки. Вдъхновението ми идва от един любим сайт, чиято собственица не веднъж ме е черпила с нейните сладки творения, та поне знам с какво се захващам.
Melting moments |
Тези тук са типични масленки, извънредно меки и топящи се в устата, названието много им отива - Melting moments. При тях най-важното е да не ги препечете, дори с една минута, както направих аз с първата тава. В резултат стават трошливи и се разпадат при докосване. Когато започнат да зарозовяват, изваждайте веднага. На втората тава се коригирах в печенето и масленките станаха идеални, буквално се топяха на върха на езика, мммм!
Тези ги правя за втори път, като първия (беше преди година) претърпях класически провал. По моя преценка или маслото ми беше в повече, или брашното по-малко, но топчетата се разтекоха в тавата и всичко стана една огромна палачинка. Бях забравила за плачевния си опит, но добре че по едно време се усетих и започнах много съсредоточено да меря всяка от съставките, както е по рецептата. Така де, няма да се излагам на два пъти!
Захарно-канелени бисквитки |
Този път обаче ми се получиха. Изкарах страхотна партида захарно-канелени бисквитки, които са идеални за чай или кафе. За моя вкус са прекалено сладки, така че повече от една ми идва множко. Ако ги сложите за съхранение в кутия с капак, могат да изкарат две седмици, че и повече. И при тези хватката е в печенето, една-две минути отгоре и стават твърди и трошливи, вместо хрупкави отгоре и меки отвътре.
А тези черни красавици са ми любимите. При това се правят много лесно, няма рискове нещо да не стане, тук разковничето е в хубавите продукти, най-вече в набавянето на истинска кафява тръстикова захар, която придава характерния аромат на тези сладки. След като се получи черното (ужасно лепкаво тесто), го оставяме да си почива в хладилника за няколко часа.След поне 4 часа охлаждане, следва оформяне сместа на черни топчета колкото орех и овъргалянето им в пудра захар. Подреждаме ги в тавата на разстояние около 3 см едно от друго и мятаме във фурната.
Снежни шоколадови сладки |
Сладките остават мекички дълго време и имат екзотичното ухание на какао и тръстикова захар. Неслучайно са ми любими - хем ефектни, хем вкусни.
Да ви е сладко!
Божкееее, страхотни са ! А тези снежните са много оригинални. Както са ме нападнали тук на работа мога да омета цяла тава,за да ми намалее малко напрежението :))
ОтговорИзтриванеА снежинките ще ги пробвам, децата сигурно много ще се радват :)
Ех, Кайти, черпя, ама само виртуално! Аз вече спрях да опитвам от творенията си, защото рискувам да получа диабет, хаха!Мисля обаче да намалявам темпото, но другата седмица имам една дежурна офисна баклава, няма измъкване. Поздрави и не се ядосвай за глупости!<3
ИзтриванеОх, страхотни са, Гуени! Как мислиш, дали черните красавици ще бъдат с подобен вид, ако са оваляни освен с пудра захар, и с кокосови стърготини? И аз сигурно ще ги пробвам тях, а и масленките ме изкушават. :)
ОтговорИзтриванеДобра идея, Меджик, едва ли ще загубят нещо от външния си вид, опитай!
ИзтриванеСтрахотни са! А напуканите курбийики са ни любими, но някъде забутах снимките им и тази Коледа явно няма да ги публикувам:)
ОтговорИзтриване