Не знам какво ме прихвана снощи, но реших да направя една тортичка. Сигурно защото видях кутията с маскарпоне в хладилника и ми стана гузно, че я оставям така да отвисява, вместо да направя някой сладкиш. Днес е събота и тъкмо всички сме си у дома, идеален повод да има нещо по-така за десерт. За пръв път правя домашен пандишпанен блат, сигурно можеше и по-добре да стане, подозирам че не се надигна достатъчно. Ще пробвам пак скоро.
Трябва
да призная, че си имах помощник - моята шестгодишна щерка. Постоянното ми въртене
около печката вероятно е заразително, защото тя настървено поиска да се
включи във всяко действие - от чупенето на яйцата до бъркането на крема в
тенджерката над котлона. Позволявам й всичко, въпреки че се
притеснявам да не се залее с нещо горещо или да се изгори на печката. Все пак считам, че собствения опит учи най-добре, освен това не искам да се превръщам в досадна майка, която всичко забранява. А тя се справя отлично!
Любимата част и за двете ни е декорацията. Този път оставих всичко на нея. В резултат върху тортата имаме няколко парчета карамелизирани круши от домашно сладко, а сиропа от сладкото пък беше надлежно разпределен върху двата блата преди да намажем крема. За да не стане прекалено сладка тортата, в крема сложих съвсем малко захар. Украсата отгоре я правихме днес от останалата сметана и маскарпоне, плюс една лъжица пудра захар.
Гуени, поздравления за двете ви и най-вече за малката кулинарка - аплодисменти! :))))) Направила е страхотна, красива, автентична и много вкусна на вид торта!
ОтговорИзтриванеПрекрасно сте се справили! Браво!
ОтговорИзтриванеЧудна е !
ОтговорИзтриванеА помощничката я давай насам, тъкмо ще си има компания - един батко хихихи.
Колкото до пандишпановия блат, не съм сигурна, че трябва да ти е много дебел,освен ако не го направиш така,че да го режеш на две с конец. На мен ми изглежда добре :)) А крушите са попадение, умирам за круши,захаросани в сладко мммм. Еййй списъкът с това, с което ще черпиш като ти дойда на гости става все по-голям :)
Кайти, блатът го рязах с нож на две части, с конец не знам как точно става номера. Но блатовете станаха тънички и затова реших, че може пандишпана да не е бил достатъчно бухнал.Освен това леко го препекох, ама ще си знам за друг път.
ИзтриванеПомощничката ти я давам веднага, само че тя е прилепчива, ако си хареса баткото, не знам как ще се отървеш после от нея, хихихи!