Първо да отбележа, че не съм откривателя на топлата вода. По-скоро става дума за добре забравени ежедневности от бита на бабите ни, а и от доста по назад във времето. Миналата година с голямо старание си отгледах няколко саксии на балкона с т.нар. сладък босилек. Цяло лято щедро си го ползвах пресен и уханен, изсуших си и за зимата, но есента все още имах няколко китни стръка, които не щяха да увяхват и накрая им намерих цаката. Решението беше соломоновски просто - зехтин!
По принцип всеки знае, че едно време благоуханията са били съхранявани в масло. Това е било единствения начин да се капсулова аромата за много дълго време. Е, и аз така - направих си благоуханна смес от ситно нарязан босилек, полят обилно със зехтин. Стигна ми за едно бурканче, което за по-сигурно скътах в хладилника, а за следващото лято си обещах да не пропусна точния момент и да си направя много повече. Лятото отдавна беше отминало, но аз всеки път когато исках да хапна доматки със сиренце, задължително слагах една лъжичка от босилковата смес и ми ставаше едно лятно, жегаво. Ароматът си беше все така силен и неустоим дъъълго време (за жалост, бързо свърши, далеч преди зимата да нахлуе).
Листата на босилека е най-добре да се оберат някоя сутрин, точно преди цъфтежа, тогава са най-ароматни. Тази година без колебание "ожънах" реколтата, измих и подсуших листата и ги метнах в кухненския робот заедно със солидно количество хубав зехтин. Пасирах и готово! Реших да импровизирам малко - с част от сместа напълних формичката за лед и я прибрах в камерата. Не съм съвсем сигурна дали това е добро решение, но ще споделя след време. За себе си реших, че това е единствения начин да запазя непокътнат част от босилека чак до зимата, защото този в буркана бързо свършва. Може да се каже, че все едно го скрих от себе си. :)
И още - босилекът винаги трябва да е покрит от зехтина, така не потъмнява и не мухлясва. Капачката на бурканчето (или кутия с капак) също трябва да е добре затворена. Предполагам, че по същия начин може да се съхранява магданоз, копър и всяка друга зелена подправка, но засега имам опит единствено с босилека. Както казах, не съм откривател на топлата вода - ето още по темата за тези, които имат съмнение в тази стара технология! Важното е да споделим ценната информация навреме, така че - обирайте босилека сега!:)
Чудно е Гуен :) Имам два сорта босилек, единият е средиземноморски, с едни малки листа, който ми харесва повече от нашенския, защото има по-различен вкус и аромат. Искаш ли семенца за догодина ? И редовно си правя нещо подобно на твоето, но понякога слагам и скилидка чесън хмхмхмх :)
ОтговорИзтриванеИскам, то се знае! :)) Знаех си, че точно теб едва ли ще те изненадам, но все на някой ще сме полезни с тази публикация. Миналата година ми бяха дали един по-дребен босилек, почти лилав на цвят, миришеше по-силно, а на вкус леко нагарчаше, но на мен много ми допадна, дали е същото нещо?
ИзтриванеСнощи дообрах и напълних едно шишенце семенца. Ще има и за теб :) Второ лято ги го садя и да - с дребни листа е, но е зелен, със силен аромат и не с оня анасонов привкус като нашия босилек. Освен това е по-фин като го ядеш...с една дума, ако още не съм те убедила.. като го засееш ще му се радваш лично :)
ИзтриванеСтрахотна си, благодаря в аванс! :))
ИзтриванеЕхааа, Гуени, това не го знаех, а съм голяма фенка на босилека и аз! :) Ще се възползвам от рецептите! :)
ОтговорИзтриванеО, радвам се! Струва си малкото усилие, на 100%! :))
ИзтриванеСупер -идейка! Ама вече ще ме изгонят от фризера с моите зелении:)
ОтговорИзтриване... и мен! :))
ИзтриванеТъкмо снощи имахме домашни пререкания заради един пакет замразени джанки (идеални за подкиселяване на зеленчукова супичка), които освен че пречат, постоянно се разпиляват из камерата.
Много навременно, Гуени. Не съм съхранявала така босилек. Дано и аз затворя бурканче зелено лято:)
ОтговорИзтриванеСъхранявам сушени подправките, опитвала съм и обилно поръсени със сол /от това се отказах отдавна!/, но тази идея много ми допадна! Ще обера листенцата на босилека от балкона, времето все още ще е топло, така че до студовете ще имам още реколта! :)
ОтговорИзтриванеАз си имам трик за втора и трета реколта на босилека - когато наближи да цъфти, си оставям едно стръкче да узрее за семе. Другите отрязвам като оставям 1 - 2 малки разклонения най-отдолу. От тях бухва ново растение. Така от 1 корен, ползвам 2 - 3 реколти. :)
И аз ще се възползвам от номера със стръковете от един корен! Благодаря, поздрав! :)
ИзтриванеИ аз ще открадна от Тилия :) все ме беше яд, колко бързо заминава една реколта, кой да знае че има повторение :)
ИзтриванеТова го открих случайно. Когато имах градина, садех повече босилек и като започваше да цъфти го вадех, за да го изсуша. Но някои корени не можеха да излязат от твърдата земя и пречупвах стръка. Докато дойде време да ги извадя, видях че са покарали нови филизи и след време имах нова реколта! :)
ОтговорИзтриванеВ случая от теб опита, а ние ще помагаме с прилагането ми. Много ще ми е полезно, защото средиземноморският вид, който ми е по-любим много бързо стига до цъфтеж и съответно бързо го губя. Ще пробвам ама догодина, уви :)
ИзтриванеМного интересна идея за съхранение на босилека, мисля да опитам. А като се сложи в бурканче със зехтина, бурканчето в хладилника ли се държи?
ОтговорИзтриванеАз държа в хладилник.Зехтинът се втвърдява там,но това не пречи на вкуса :-)
ИзтриванеА дали може босилекът просто да се покрие в зехтин или слънч.олио както са цели листата и така да се запази?
ОтговорИзтриванеА дали може босилекът да се съхрани в зехтин или слънч.олио както са цели листенцата ? Само да се покрие...
ОтговорИзтриванеПредполагам, че може, но не съм опитвала. Има вероятност да мухляса, ако не се държи на студено. По принцип е по-удобно за употреба, когато е наразян на ситно или пасиран заедно със зехтина, после просто гребваш с лъжичка от бурканчето...
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеОставих и цели листа в найлонов плик във фризера. Ще видя дали ще има ефект на прясна подправка така както съхранявам и други подправки като копър, магданоз, целина...Ще споделя резултата.
Съхраних цели листа в плик във фризера и наистина съм доволна от резултата...може да се използва в салати, сосове, като пресен е.
ИзтриванеСупер !
ОтговорИзтриване