Доста време избягвах да правя крем карамел, изглеждаше ми сложен с това дълго печене. Все пак един ден се престраших и се оказа, че няма нищо сложно и страшно.
Ако има и други като мен, които или не са правили крем карамел или няма кой да ги напътства, не се страхувайте, ето рецепта и малко съвети по-долу.
Моята доза е с обичайните 6 яйца, но по-малко мляко, и кремът ми се получава и с магазинско прясно мляко. Има вариант да се прави направо в цяла тава, вместо в отделни съдове, но лично на мен така не ми допада, което разбира се, си е въпрос на вкус.
6 яйца
600 мл. прясно мляко
100 г захар
ванилия
За карамела: 6 с.л. захар
малка бучица масло, колкото монетка
Прясното мляко, леко затоплено, се разбърква със захарта и ванилията, докато се разтвори захарта. Яйцата се разбиват добре и се смесват с млякото.
Захарта за карамела се изсипва в малък метален съд (касерола най-добре) и се разтопява на котлона, докато се получи карамелен сос. Аз не бъркам с лъжица, а само разклащам с въртеливи движения. По някое време захарта става на бучки, но нека това не ви притеснява, намалете леко котлона и продължете да разклащате касеролата. Ето как изглежда :
Внимава се да не стане съвсем кафяв, тогавя прегаря и може да нагарча. Аз например, към края на топенето намалявам котлона, защото иначе започва да пуши, което значи, че много бързо може да изгори. През цялото време внимавате, защото всичко е ужасно горещо. След като карамелът е готов бързичко се разпределя в купичките за крема. Върху тях се изсипва внимателно яйчената смес. Купичките се поставят в метална тава, а в нея се налива вода малко над средата на купичките (да остане място да се долива студена вода). Крем карамелът се слага в студена фурна, пече на водна баня при температура около 150 градуса, но за да не стават шупли в него, водата не трябва да завира. За целта или фурната се намалява или се долива студена вода. Аз слагам кубчета лед на всеки 10- 15 минути дори при намалена фурна, затова и печенето отнема поне 2 часа, че и повече. Когато отгоре се зачерви и сместа се е стегнала е кремът готов.
От получената доза ми излизат около 8-10 купички, в зависимост колко ги пълня. Накрая кремчето се обръща в чиния и се напада.
Внимава се да не стане съвсем кафяв, тогавя прегаря и може да нагарча. Аз например, към края на топенето намалявам котлона, защото иначе започва да пуши, което значи, че много бързо може да изгори. През цялото време внимавате, защото всичко е ужасно горещо. След като карамелът е готов бързичко се разпределя в купичките за крема. Върху тях се изсипва внимателно яйчената смес. Купичките се поставят в метална тава, а в нея се налива вода малко над средата на купичките (да остане място да се долива студена вода). Крем карамелът се слага в студена фурна, пече на водна баня при температура около 150 градуса, но за да не стават шупли в него, водата не трябва да завира. За целта или фурната се намалява или се долива студена вода. Аз слагам кубчета лед на всеки 10- 15 минути дори при намалена фурна, затова и печенето отнема поне 2 часа, че и повече. Когато отгоре се зачерви и сместа се е стегнала е кремът готов.
От получената доза ми излизат около 8-10 купички, в зависимост колко ги пълня. Накрая кремчето се обръща в чиния и се напада.
Мда, трябва търпение Кайти :) Аз правя крем карамел, но в тава, дори често, понеже бързам и захар не карамелизирам. Е, изяжда се, но не е този хубавия крем карамел.
ОтговорИзтриванеТвоят изглежда мммного вкусен. И вече съм решена и аз да го направя в купички, трябва ми само и на мен търпение, и дано се получи толкова добре както при теб!
Поздрави!
Благодаря Вили ! Сигурна съм, че ще стане, щом го правиш в тава, ще стане и в друго :) Аз и толкова търпение нямам :)
ИзтриванеЕхее, аз не съм се пробвала досега да правя крем карамел, просто защото не съм му любител. Но май ще се прежаля и ще зарадвам домочадието, вижда ми се лесно! ;)
ОтговорИзтриванеЧудесен е станал. Аз последният път така се престарах, че станаха сладки бъркани яйца:)
ОтговорИзтриванеОпитай Гуени лесно е, а на милото можеш да дадеш да бърка яйцата, както беше при мен :)
ОтговорИзтриванеТраянче благодаря ти, на теб пък и пилешкото ти се получава без съмнение :)
Чудесен крем карамел се е получил. Заслужава си усилието!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Тили ! И твоите сладки пилета си ги бива, заслужават да ги пробваме :)
ОтговорИзтриванеНаправих! Но друг път едва ли ще повторя, няма такова чакане, при мен беше час и половина... аааа! ;)
ОтговорИзтриване