Translate

сряда, юли 15, 2020

Царевични неща

 По-вече картинки и по-малко текст :) Накратко - заради заболяване, лекар ми препоръча да намаля глутена в храната си. Веднага ми дойде наум, че най-много глутен поемам с хляба, който иначе не ядем много. Така реших да заменя част от бялото брашно с царевично, което от своя страна е безглутеново.
 Разбира се, един хляб няма да се получи изцяло с царевично брашно. Без да изпадам в лекции по химия и биохимия, ще кажа, че точно поради липсата на глутен, изцяло царевичното тесто няма да развие глутенови връзки, които го правят еластично и да се получи. Оптималното съотношение за мен беше в тестото да има 1/3 царевично брашно и останалото да е бяло (моето не е от най-белите - ползвам тип 650, което е с повече пепелно съдържание). Взе да става скучно, затова продължавам със снимки от арсенала тестени неща. Най-накрая ще публикувам рецепта, ако някой се интересува.

Първо насъщният като най-важен.



Недостатък е, че този хляб бързо изсъхва и е по-трошлив на другия ден. Но нас това не ни спира.











После разни други форми. 






    Накрая    най-любимите    ми пици и закуски.         Когато правя блат за пица дори увеличавам количеството царевично брашно. Получава се много хрупкава и вкусна основа на блата.




И рецепта за който желае, за хлебопекарна. 

360 г бяло брашно
180 г царевично (или общо да е 540)
300 мл вода (може айрян)
2 с.л. олио 
1 пак. суха мая ( или 1/5 от кубче 42 г)
1 и 1/2 с. л захар
1 ч. л. сол 

Слага се течността в контейнера, налива се олиото, върху тях се добавят  брашната, захар, маята (по-далеч от маята). Аз слагам на програма за месене на тесто, като готовото си го приготвям на каквото искам и пека във фурна. Не можах да обикна ръбестата, тухлоподобна форма на хляб опечен във хлебопекарна, но ако желаете, може да печете в машината, по-лесно е. 
Така и вълкът сит, и глутенът намален. 

2 коментара:

Зарадвайте ни с коментари!