Translate

сряда, септември 23, 2020

Маринована рибка

     


   Отскоро сме рибари и чак сега разбрах истинското значение на думата зарибяване. Та като начинаещи, хващаме предимно по-малки, костеливи рибета, които у нас няма кой да яде. Съседката сподели, че яла у друго рибарско семейство маринована рибка, която била страхотна на вкус.Така след поредния риболов реших да направя от рибчетата нещо по-различно от рибена чорба. 

    Потърсих рецепта в нета и след като видях една и съща да циркулира из много форуми и сайтове, реших да пробвам. Е, да знаете, домашно направените наистина нямат нищо общо на вкус с маринованите риби, които се продават в магазините. Но за да се уверите в това, трябва да пробвате сами :) 

    Моите рибки бяха платики - около 7-8 броя,към 15 см най-голямата :)  от които излезе едно бурканче от 500 г. Изчистих рибата от вътрешности, люспи и всички перки. Ако се преборите с този етап, моите уважения :) После рибата я филетирах надве натри, тоест може и без престараване с ваденето на кости. Където останат такива, се стопяват. Нарязах  на парчета, получиха ми се с размер около 2 на 3 см (примерно), просто гледах да са по-еднакво дебели и големи. Приготвих саламура от вода и сол, която сол да е толкова, колкото ако сложите едно сурово яйце, то от него да изплува част колкото 50 ст. (да, същото нещо се ползва и за солена саламура при правене на пастърма). Оставих парчетата в един буркан в тази солена вода за три дена. След това я извадих, отцедих добре и сложих отново за три дена, този път в оцет. В него тя се стяга и почти всички костите се стопяват.

    След това я извадих от оцета, оставих да се отцеди, даже леко подсуших. В една касерола загрях олио, така че добре да запуши (все пак не го подпалвайте). Махнах от котлона да изстине.

    В това време наредих парчетата рибка плътно в буркан, като между тях сложих черен пипер, дафинов лист, бахар и чесън (по желание). Повярвайте, точно аромата на подправките се усеща много добре при ядене и това прави маринованата риба много по-вкусна от купешката. Залях с изстиналото олио и наместих парчетата така, че ако има въздух между тях, той да излезе, олиото да се намести и да няма парчета отгоре, които да са на сухо. Това е важно. 

   Прибрах в хладилника и специално при мен след 2 седмици рибките бяха готови. Много леко киселички, неочаквано, но много леко солени и вкусни. Толкова ми харесаха, че смятам да не чакам следващия улов (ако имаме такъв), а да си купя някакви риби от магазин и да си мариновам отново. 

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Зарадвайте ни с коментари!