Translate

петък, септември 18, 2015

Сироп от смокинови листа + торта със смокини



        Бях  на гости на едни смокини, място където е топло и морско. Конфитюра вече ми го бяха приготвили, аз само набрах 30-тина узрели смокини за ядене, както и листа за сиропа. Той е с много интересен вкус, микс между зелена смокиня и нотка карамел, приятен, и както се оказа, изключително полезен. Ще дам линка, от където взех рецептата, със забележката, че в моя замених захарта с мед. Тук рецептичката 
     Добре се получи, радвах му се в хубава компания и слънчев ден. Ще е още по-вкусен, ако се разреди с газирана вода. И да кажа, че снимката не е крива, крива е само чашата, странен модел за чаши- огъната и наклонена, но пък на мен ми харесва.



За самата торта рецепта няма да давам. Може да се приложи на коя да е ваша рецепта. Имах бишкоти вместо блатове и крем от сметана и маскарпоне. Смокините ги нарязах на ситно, залях с вода да се покрият и добавих захар на вкус. След като повряха така, стана една гъста, мармаладоподобна смес. Нея положих
след първия блат бишкоти, преди крема.
Тортата тотално промени вкуса си заради смокините в нея и много се хареса у нас.
Надявам се да се хареса и на вас.















8 коментара:

  1. Ама как сте се подслаидили само- супер! Обожавам смокини и обикновено не стигат до десерт, опатквам ги сурови:) Коя е книжката?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Само ако имах смокинови листа, тюххх! Кайти, тази рецепта трябваше по-рано да я пуснеш, когато още трамбовах из по-топли географски ширини! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее само аз май не направих от този страхотен сироп(::::!
    Прекрасна почерпка си натворила,Кай!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета,
    Траянче- Английският пациент, препрочитам, любима :-)
    Гуени,Миленче, догодина да не пропуснете смокините + сушените им листа като подправка на кюфтета на скара, както беше направила Соня в един по-стар пост :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Лелеее Кайти, добре, че ме подсети. Отивам за смокинови листа, и аз да си направя от това сиропче! А тортата предполагам колко е вкусна!
    Ха, и ще си изсуша за подправка листенца дори!!
    Хубави и слънчеви почивни дни Кайти!!

    ОтговорИзтриване
  6. Само аз няма откъде да се сдобия със смокинови листа. Вече отказвам да чета за този изкусителен сироп, само ми разваляте съня с него :)
    Представям си тортичката колко е ароматна, сочна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария :-) Да ти изпратя листа, 30- тина броя ще стигнат, колкото за една доза :-

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!