Откак съм се зарекла, че ако мога да заменя нещо купешко с нещо домашно, не пропускам възможност да си го направя. А при наличието на трима мъже за изхранване + месоядна майка, това си е просто задължително. Предпочитах да я направя с телешко, но купуването на хубаво телешко ми е някаква неизвестна, затова пастърмата ми е от свинско каре.
Запознах се с две технологии на приготвянето на пастърмата. Едната е с осоляване в солена вода, а другата, която аз избрах, е с посипване със сол. Правилната влажност и температура са от основно значение, а с тази мека зима, която имаме, ме достраша да заложа на дълго сушене и солих повече дни.
Свинското каре, което купих беше с 10-тина сантиметра дебелина, което си е доста. Това парче, което е на снимката е много дебело и това беше единствения път, в който го оставих така цяло, без да го нарежа. По-скоро го направете на две парчета, както направих и аз следващите пъти. Как се действа - на дъното на една тавичка слагам сол, отгоре слагам месото (върху солта) и осолявам частта, която остава отгоре. Идеята е, да е цялото покрито със сол, дори и отстрани. Държах 5 дена, когато беше това голямо парче. Стана доста солено.Следващия път беше на малки парчета, с дебелина до 3 см, които държах 2 дена в сол. Не пропусках да обръщам на няколко пъти и да покривам със сол местата, които са останали неосолени. Излишната вода переодично се изхвърля. Месото се втвърдява по краищата, което е верният резултат.
Следващата стъпка е да се обезсоли, защото иначе няма да може да се яде от сол. След като се изтръска от солта се слага в студена вода и престоява така около едно денонощие. Водата се сменя на няколко пъти. Разбира се времето за престой зависи от дебелината на парчето, ако се престрашите, отрежете малко и опитайте на вкус.
Когато прецените, че е готово се изважда, в единия край се прекарва дебел конец, с който ще се закачи, за да се суши. Подсушава се и и се намокря с бяло вино (може да се пропусне, не е фатално), а накрая се овалва плътно в смес от подправки. Аз моите си ги смесвам сама - чимен (почти ми е задължителен заради антисептичните му свойства), червен и черен пипер и чубрица.
Така оваляно, го закачам с дебелия конец и изкарвам на хладно и проветриво за около 3-4-5 дни. Времето може да се съкрати с ден -два, ако вашето парче е по тънко. От там нататък ви остава да се сдобиете с подходяща компания и да се насладите :)
Охкам, ахкам и се облизвам! бравос! Догодина ме подсети някъде към ноември да си направя, сега ми се струва късно, то пролетта дойде почти!
ОтговорИзтриванеЩе те подсетя :-) а може да изпием и по нещо. Виното от мен :-)
ИзтриванеМъжо се специализира и за 3-та гоидна го прави. Даже тази вечер хапнахме. Разкошно е станало твоето! Колкото до стоенето в сол - ние го държим само 24 часа, после обезсоляваме за 12 часа. Няма смисъл от 10 дни, но ти си знаеш:)
ОтговорИзтриванеИ на мен ми е много 10 дена :-) Ще пробвам вашия начин,но се чудя, колко време го сушите след като е седяло по-кратко в сол ?
Изтриване+ счукан чесън и бяло или червено вино. Прави се паста не много гъста и се маже месото. Става нещо невероятно !!!
ОтговорИзтриванеВярвам :)
ИзтриванеКато го намажете с виненочесноестс паста. не го ли солите сдруги подправки
Изтриване