Translate

петък, август 03, 2012

На лято като на Лято



      Толкова е топло, че омеквам и се стоплям отвсякъде. Не ми се мисли, не ми се говори, не ми се пише по блогове, не ми се готви и дори не ми се чете. Искам да съм плантатор седнала на верандата си пиейки нещо разхлаждащо, лек ветрец да подухва около врата ми, а думата сиеста да е переспектива за цели дни напред. 
      Дааа мечтите са хубаво нещо, но реалността често е различна. Какво да готвя когато е топло и дори месоядно като мен се мръщи с погнуса при мисълта за меса, сосове и прочие мазнинки?
    Ще ви покажа няколко предложения в картинки - лесни и вкусни. Като за лято. Няма да ви обременявам с рецепти, а ще обременя (надявам се) само  рецепторите ви.

 


Започвам с нещо много просто -чушки, опържени в олио с чеснов сос с кисело мляко. Не се плашете от пърженото, киселото мляко на соса го компенсира, а комбинацията чесън-мляко-зеленчук е приятна. А ако ползвате чесън на прах нямате притеснения за ароматите, които обикновено го съпровождат.






Вечният летен таратор в нашето семейство е  детрониран от другата студена супа - гаспачо. Първо, защото предпочитам домати пред краставици и второ защото ми харесва повече. Всъщност това е лесна за приговяне и близка до нашите вкусове доматена супа. Рецептата е на отново на Гисчо , но разбира се винаги може да пипнете нещо. Аз например вторият път не сложих чушки (само краставици,лук и чесън), а съпругът ми си натроши сирене в нея ...абе  варианти много.





 

   Следва крем-супата от червена леща. Не помня дали съм ви я хвалила досега - тя няма нищо общо с кафявата - много по-нежна и фина на вкус, сварява се бързо и е доста засищаща. Ако не сте я пробвали - сега е моментът.









     Лазаня - играчка е, но всички я обичаме. Правя я и с точени нашенски кори и с истинските италиански и всякак е хубава. А най-хубавото е, че е вкусна и студена. Една разядка от грис, така наречения фалшив хайвер. Рецепти за него има много, а вие може да се придържате към тях, а може отново да си ги пригодите според вашия си вкус.

   Единият от най-любимите ми зеленчуци - патладжана, също влезе в употреба. Преди това обаче влезе във фурната, в компанията на малко домати,лук,чесън, моркови и   пипер. А  когато отгоре го запекох с пушено сирене ( моцарела, пармезан или просто някакво сирене или кашкавал)  беше неустоим.



   От "опасността" да станем вегетарианци ни избави синът ми, който по някое време ме попита с леко тъжен поглед :  - Мамо, а кога ще направиш кюфтенца ?
Айде да не са пак кюфтенца, нека е разнообразие. Направих набързо едни гнезда от кайма във фурната. Показвам ги с уговорката ,че каймата не е никакво кулинарно предизвикателство, но върши работа през лятото, когато не е приятно да се заседяваме много около печката.

   Има и още разбира се, но подбрах да споделя с вас тези неща. Това е моето кулинарно лято. 

  Кажете нещо и за вашето ?

7 коментара:

  1. Уау, Кайти, магьосница си! Копвам си гнездата моменталически! :) Аз нещо лятото го ударих само на скари - меса, кюфтета, риби, и салати, и въображението ми явно си е взело летен отпуск. :) Но твоето явно се мобилизира от жегата, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Опаа! Какво става тук? Кайти, показала си най-летните манджи, много ги обичам всичките!Браво! За разлика от теб, аз съм на "тема" десерти, отново съм пуснала маскарпонето в действие, като се завърна от морето, ще постна малко снимки. :)) Поздрави, пясъчно-солени!

    ОтговорИзтриване
  3. Eee Сонче,благодаря ти,но не е кой знае какво :)) То въображението ми ли действа, лакомията ли незнам. Защото топло топло,но трявба да се яде, а хич не обичам да ходя гладна, нервна и плетяща крака от глад,та затова ...
    Хехехе Гуен,знам че си почиваш и викам я да пусна манджичките, пък в сладкото ти нямаш равна, та като си дойдеш ще довършиш лятото със сладко, знам си аз :))

    ОтговорИзтриване
  4. Виж, какво мила ми Кайти,
    Ако, все още не си намерила, някоя прохладна веранда да включеш климатика и да направиш на децата кюфтенца. Стига си ги прилъгвала с чушки и дръжки!:)))
    Поздрави "климатични"от мен и много гушки за "гладуващите" дечица и теб!:)))
    Обичам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Маненце, то това с верандата е генерално обобщена мечта :)) Иначе климатик има, и тераска, ама плантацията и сиестата нещо липсват.
    Ако пък река да се увличам в мечти може да поискам и някой загорял мачо да ми вее с ветрило на главата, ама само толкова :)))
    Благодаря за гушките, а дечицата си ги глезя аз, хич не ги мисли ;)
    И аз теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кайти, да отбележа, че току що си направих испанската студена доматена супа, разкошна е! Изядох я половината сама, дано остане нещо до вечерята. Досега съм я опитвала само по заведения, но в домашни условия става по-вкусна.

    ОтговорИзтриване
  7. Нали ? Радвам се, че ти хареса :)
    Аз дори я слагам за малко във фризера мммм.. страхотна става.
    Такова просто нещо как любител на доматите като мен не е правил досега и аз незнам :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!