Translate

неделя, март 10, 2013

Лесни мъфини или шоколад с шоколад и шоколад

   Миналата седмица в един ресторант за десерт ядох шоколадово суфле. Ние със суфлето (ама не шоколадовото) имаме история, която още не е приключила и затова този пост не е за него. Този пост е за съчетанието на лесно с шоколадово. 
  Та поръчах си аз суфлето и въпреки, че се намериха по-капризни от мен да му намерят кусури, аз си изядох моето с удоволствие. Издълбах го добре за да не остане и грам от вкусната, течна, гореща, шоколадова смес и оставих само корите на суфлето, така както осите оставят само кожичката на крушата, след като я изядат отвътре. Това ме накара да направя извода, че дори и необичащите много сладко като мен хора не отказват шоколад. А когато детето ми се помоли да му направя нещо сладичко с думите "Ама, мамо, и нека да е шоколадово и с шоколад!" се сещам за мъфините. 
   Имам една рецепта за мъфини, която след много проби се пребори за първото място, защото е с най-простите продукти, които винаги имам в хладилника и винаги е сполучлива. С тази базова рецепта може да се направят солени мъфини (ако се добави сиренце например), а сладките варианти са безброй - зависи какво искате и имате да добавите вътре. Сега ще предложа моята шоколадена версия. 


   Трябват ви : 

Кисело мляко - 250 г
Яйце - 1 бр
Олио - 80мл
Бяла захар - 120г
Брашно - 250 г
Бакпулвер - 1 пакетче
Ванилия - 1 пакетче
Какао - 2 супени лъжици
Натрошен на малки парчета шоколад - един или колкото имате.

     Излизат около 12 броя.
    Смесете киселото мляко, яйцето, олиото и захарта  в купа.
В друга купа сте сложили сухите съставки - брашно (добре е да е пресято), бакпулвер, ванилия и какаото. Тях ги добавяте към течните и бъркате докато стане хомогенна смес, без да се мотаете прекалено.
   Разбъркайте добре сместа и накрая сложете парченцата шоколад.Напълнете формичките за мъфини. Не забравяйте да не ги пълните докрай, а да оставите около един пръст свободно място, за да може бакпулвера да има поле за действие. Печете 20 мин при 180 градуса или докато по клечката спре да лепне тесто.
  Отгоре мажа с течен шоколад и посипвам с шоколадови пръчици, е да, заради кулинарното желание на щерката. Имаме мъфини с какао и шоколадови парченца, плюс шоколадова глазура. 
  Пък суфлето... да внимава с мен. Един полууспешен опит няма да ме откаже лесно!
  

  

6 коментара:

  1. Вкусно и много вкуснооооооооооо:)!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Я виж тиии?! Щом има нещо шоколадово наоколо, аз се предавам без бой. Всъщност ако ще е сладко, значи ще е шоколад(ово)! Тази рецепта ще я пробвам още довечера, тъкмо вече се сдобих с формички за мъфини, продуктите от рецептата са налични у дома, значи имам идеален случай да се пробвам.Резултатът ще го постна във Фейсбук страницата ни, ако е успешен,де! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готова съм! Постнах една снимка във фейса, но да добавя, че освен красиви, на вкус тези мъфинчета са страхотни!

      Изтриване
  3. Благодаря Миленче :))
    Гуени радвам се и тичам да гледам :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!