Translate

понеделник, ноември 18, 2013

Зимна салата с цвекло


Цвеклото не ми е в обичайното меню по никакъв начин. Знам, че е много полезно нещо, пълно с витамини и прочие, но не ми допада мириса му, нито пък ми харесва как жестоко боядисва ръцете в упорит наситен червен цвят, докато се опитвам да го обеля и нарежа. Ако обаче има кой да ми го докара до рендосан вид, като този на снимката, тогава всъщност стигаме до консенсус! :)
Под влияние на половината домочадие (цвекло-почитатели), вече няколко пъти правих една проста салата от едро настъргани моркови, ябълки и цвекло. Може да не белите ябълките. За четири човека са достатъчни една едра глава цвекло, 5-6 моркова и 2 средно големи ябълки. Овкусявам с най-обикновен дресинг от зехтин, ябълков оцет и сол. Ако имате изчистени орехи, може да ги добавите едро счукани или настъргани. А може и да ги минете първо през нагорещено тиганче с няколко капки зехтин, след  което да ги добавите към салатата, аромата си заслужава усилието.
Тази салата има подчертано сладък вкус, но е много свежа и убедена съм, много здравословна. Специфичният мирис на цвеклото се изгубва в общия микс от вкусове и аромати, а ако ябълките са от по-киселите, направо става върха! Опитайте!

8 коментара:

  1. Изглежда много здравословно и цветно Гуени.
    А и от снимката наднича една чаша, дето сякаш е пълна с нещо подозрително и жълто... та и тя ме убеди допълнително :-Р
    Ще опитаме :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ахахаха, Кайти, от ъгълчето наистина наднича една люта ракийка, но не е моята, аз съм на Вие с този алкохол. Много си наблюдателна! :))

      Изтриване
  2. Пчеличке,твоя-не твоя:Наздраве!
    Любима салатка,а и в прекрасна компания няма как да не наднича от нейде и ракийката:))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве и от мен, аз съм верен почитател на червеното винце! :)

      Изтриване
  3. Cтрахотна салата. У дома цвеклото е на почит от няколко години, идеално за следхепатитен период и възстановяване на черния дроб. Очиства всичко. Цвекло, морков и маслини със зехтин и лимон - това е моята комбинация. Тези дни опитах морков и земна ябълка - също много сполучливо съчетание. Може да се добави и цвекло, предполагам пак ще се съчетаят добре по вкус и по цвят:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Marta, ти направо обогати моята скромна салатка, за което много благодаря! :) Ще раздвижа комбинациите, защото иначе бързо омръзва едно и също. Поздрави!

      Изтриване
  4. Никак не обичам цвекло,ама ще се прежаля:) Изглежда апетитно:)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент