Translate

петък, март 21, 2014

Бобена салата

Вкъщи обичаме боб във всякакви варианти. Винаги когато варя боб, половината го правя на ей тази салатка, а останалата част отива по надлежния ред - в тенджерата на манджа. От известно време се престраших да извадя за ползване тенждерата под налягане (имам кофти спомени с една такава), с която варенето на упорит твърдоглав боб вече не отнема часове на печката. Ако се сетя навреме, тоест от предишната вечер, да го накисна в студена вода, на следващия ден  сваряването във въпросната тенджера отнема не повече от час.
Понеже децата не одобряват боба във вид на салата и си го искат в традиционния му вид, правя и по двата начина едновременно - няма проблем, всеки с вкусовете си, пък и е работа за десет минути. Навън вече е истинска пролет и зеленото все повече превзема трапезата. Аз съм си верен поклонник на пресните салатки и всякакви зеленилки, затова и тук им намерих мястото - по една връзка пресен лук, чесън, копър и магданоз, ситно нарязани, както и  няколко кисели краставички - идеално си подхождат към сварения боб. Дресингът е обичайния при мен - зехтин, ябълков оцет, малко сол и една лъжица от медената горчица. Не знам дали това е точно салата, аз всъщност се наяждам съвсем добре с едно по-сериозно количество. При всички положения в този вариант боба ми е по-вкусен, особено ако уцеля онзи сорт, който е по-сладък и мазен. Манджата - да си я яде, който иска.

9 коментара:

  1. Манджата за мен :D Ама не отказвам и салатата. Боба си го обичам - варя го в големи количества и една част слагам във фризера - когато нямам време/настроение да готвя го вадя. Само дето се размразява чааакк на другия ден...уф..разприказвах се. Салатката ти е супер, с подобрения и наближава време за ракийката :)))
    Хубав уикенд, Гуен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за ракийката ме досрамя да напиша, но идеално си пасват! :)) Айде, приятна събото-неделя!

      Изтриване
  2. Честита пролет, добри момичета, прекрасни домакини, грижовни майки: Гуени и Кайти!
    Весели топли, пролетни и радостни дни ви желая!
    Обичай те и бъдете обичани! Всъщност, кое е по-важно?!
    Прегръщам ви, ако прескоча "бариерите" на сайта ви!!!
    maneto

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита пролет, благодаря за многото комплименти и се радвам, че се разписа при нас, идвай по-често! Поздрави!

      Изтриване
    2. Тука не уцели Мане, така ще ти се накарам, че няма да разбереш коя е по-голямата и коя по-малката.Точно ти и бариери...амаха...идеално се справяш и нищо не стои между теб и нашия блог :) И даже, ако не се лъжа щеше и да гостуваш, ако имаш възможност,де. Все пак си знаеш, че те обичаме :)))

      Изтриване
  3. Чудесна салатка, децата я обичат и с лютеничка:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, ето ти идея! Много благодаря! Приятна почивка и на теб!

      Изтриване
  4. И у нас нещата с боба стоят така - таткото го предпочита на салатка, а синът "кавардисан" и с повечко чорбичка - тъкмо си поделят тенджерката. С лютеничка, лук и кренвирш пък би го хапнала и щерката - унгарска салата ли беше, нещо такова.

    Поздрави и честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита пролет, Marta! Този вариант с лютеницата ми е непознат, но ми изглежда вкусно, ще взема да направя и аз.

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!