Translate

четвъртък, юни 05, 2014

Соден тутманик с кашкавал и конспирация

     
      Не ми се спори за и против, не искам да ме убеждават  или да убеждавам. Чета напоследък някаква нарастващо, почти истерично мнение как живата мая била много вредна, разяждаща, дайте да си правим хляба с не знам си каква закваска. Горките гадинки Saccharomyces cerevisiae  познати още от древен Египет за производство на бира и хляб тутакси бяха обявени за създадени в лабораторни условия някъде миналия век ! издръжливи на над 100 градуса ! и причиняващи страхотии в стомаха и червата. Друг е въпросът кога и как е създаден процесът по изсушаване и предлагане на маята като такава на прах, както нес-кафето, както и други подобни. 
     Невежеството да се бъркат дрожди с бактерии го подминавам, но най-странно ми се видя, че навсякъде се цитира дословно един и същи пасаж от нечие изказване, което си е меко казано подозрително. Какво да се прави – дай му на човек световна конспирация и му гледай сеира.В крайна сметка, знам ли и аз кой доколко е прав, моето мнение е, че в днешния отровен свят просто не бива да прекаляваме с нищо набедено за вредно, а останалото граничи с параноя.
      За да покажа уважение към чуждото мнение, дори да ми се струва нереално, публикувам позната рецепта за соден тутманик, но вместо класическия със сирене, този е и с кашкавал и става страхотен. Содата поне все още не е набедена за вредна.
Продукти
1 ч.ч. кисело мляко
в  което е угасена 1 ч.л, сода за хляб
2 до 2 ½ ч.ч. брашно, за да стане гъста, лепкава смес
по желание 1 яйце
Щипка сол
Настърган кашкавал – примерно 100 г, и малко сирене, пък който иска може и само сирене
1/3 ч.ч. олио
По желание нещо за поръсване. Аз ръся най-често  с маково семе и бял и черен сусам.
Всичко се обърква, като брашното се слага накрая.После се добавя кашкавала и натрошеното сирене и се сипва там, където ще се пече - някакъв намаслен съд. Получава се гъсто, едва потичащо тесто, на което му помагам с лъжица за да го настаня и изравня в караванката. В моята фурна става по-бавно – около 40 минути на средна температура, но в общи линии се пече докато се зачерви.
      Изчаква се да изстине, реже и се яде сладко сладко. Конспирацията е овладяна.


7 коментара:

  1. Ох,Кай и аз съм много против психясването на тема евентуални конспирации........
    Всичко което се употребява с мярка и контролирано е полезно!
    А соденият ти тутманик е прекрасен......моля да ме извиниш,но такъв разкош аз няма да чакам да ми режеш......ЧУПЯ си :)))))

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм неутрална! Правя повече содени теста, просто защото стават по-бързо и лесно, а с маята често търпя провали и съм й сърдита! ;) Иначе и до мен достига облъчването за и против използването на суха мая, но аз предпочитам да деля нещата на вкусни и невкусни, както и на бързи и туткави (говоря за рецепти) Смятам да опитам твоя тутманик, вижда ми се много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Миленче, сипи по един бъзов сок и да нападаме :)))

    Гуен, то аз провали и содени имам :) На мен твоето деление на вкусни и невкусни ми изглежда много разумно :)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда неустоимо вкусен! Супер е станал!
    А за содата - вече и нея я дамгосаха:) "Пиете сода от 20 години и казвате, че помага?"Хахаха, рекламата , помниш ли?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихихих помня я - Пиете сода от 20 години и не сте се гътнали още хихихих. След 20 години ще си кажем Ядете фабричен хляб, замесен с фабрична мая и още мърдате хихихихи. Поздрави Траянче, развесели ме от сутринта :)))

      Изтриване
  5. Приказен, браво, Кайти!

    А "Тутманик и КОНСПИРАЦИЯ" просто къртиииии!!! Паднах! :))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Aaaa ...аз и теб чаках Сонче да се изкажеш, ти си веща по конспирациите :))) Благодаря :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент