Translate

понеделник, септември 22, 2014

Бадемов сладкиш с карамел и шоколад

Заглавието казва почти всичко, с изключение на важната подробност, че в сладкиша няма грам брашно. Прилича донякъде на торта гараш, но на мен ми е по-вкусен и ароматен от гараша. Изпълнението е простичко, ето продуктите:

За блата: - 250 г сурови небелени бадеми, 150 г кафява захар, 2 яйца, ванилия, бакпулвер; 
За карамела: 130 мл течна сметана и 200 г захар;
За глазурата: два натрошени шоколада - по собствен избор.

Трябва да смелите на трохи бадемите, след което чуквате вътре яйцата, слагате захарта и бъркате усърдно до получаване на еднородна смес. Да не забравите накрая бакпулвера и ванилията. Блатът се пече във форма с подвижен ринг, на 160 C, средно положение, с вентилатор - 25 минути. Отдолу е добре да се сложи пекарска хартия, а страните на ринга да се намажат с олио. Щом се опече, блатът се оставя във формата да се охлади.
Ред е на карамела: захарта се оставя да се разтопи на средна температура в малка тенджерка, сметаната също се загрява почти до кипене и щом захарта се стопи и придобие златист цвят, се налива в нея постепенно, при постоянно бъркане, докато се получи хубав карамелен сос. С него се залива блата и се оставя да изстива и стегне.
Шоколадовата глазура също се приготвя лесно. Натрошените шоколади се оставят на слаб котлон да се разтопят. Аз капнах вътре малко от сметаната, понеже бях купила пакет от 200 мл и след като я използвах за карамела, ми остана малко в пакетчето.

Така се получи идеално! Щом залях отгоре шоколадовата глазура, сложих сладкиша в хладилника и след час вече беше готов за сервиране. Сигурно можеше да се направи някаква украса отгоре, но това ми хрумна много късно. И така си е вкусен и малко екстравагантен, можете да изненадате гостите си някой път с него. Уви, децата не го харесаха особено, близнаха оттук-оттам и зарязаха чинийките... Е, пълно щастие няма! Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Много оригинален сладкиш Гуени ! Сигурно ухае на бадеми и за любителите на марципана ще е чудесно предложение :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, дарлинг! Това сладкишче го ядох на гости наскоро и нахално си поисках рецептата, наистина е за предпочитане с черен шоколад отгоре, но ако не обичаш, слагаш какъвто си искаш. Мисля да пробвам с бял следващия път. Както и да засиля количеството на карамела, на децата не им беше достатъчно сладкичко... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, всичките ми любими вкусове на едно място! Супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С това студено време отвън си е време за повечко калории! :)) Поздрави!

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!