Translate

събота, ноември 08, 2014

Спаначена салата с пиле и киноа


Влизането на тези екзотични семенца в моята кухня има известна предистория. Скептикът в мен обикновено се подсмихва, особено когато ме облъчват напоително за поредните здравословни храни. А когато става дума и за изнервящи диети, пхх, изобщо не чувам и не поемам. Ако обаче се случи да опитам нещо такова по случайност и вземе, че ми хареса, е, признавам си го веднага. Такъв е случаят сега. Който иска да знае повече какво точно представлява киноата, нека прочете в блога на Супичка.

За салатата:
- ситно нарязано бяло пилешко месо (може и без него, вегетариански вариант);
- две шепи листа от био спанак;
- десетина чери доматчета;
- връзка пресен лук;
- връзка магданоз;
- дресинг от 3 супени лъжици балсамов оцет, 3 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица мед;
- 1 ч.чаша сурова киноа.

Най-напред измих семенцата киноа, после я сварих в две чаши вода на силен котлон за 12 минути (както пишеше върху опаковката!). Оставих я да си изстива в тенджерката, докато бях заета да нарежа зелениите за салатата.
Спаначените листа нарязах на тесни лентички. Магданозът и пресния лук наситних, а чери доматчета резнах на четвъртинки. Смесих изстиналата киноа със зелените неща и пилешкото месо, после залях с дресинга. Чери доматчетата се слагат после, за да имат добър вид в салатата.

Зрънцата киноа нямат собствен вкус и поемат аромата на дресинга и другите съставки. Много са ефирни и пукат приятно, докато ги хапваме. А както се оказва, притежават доста полезни протеини, затова са препоръчителна храна във вегетарианската кухня. Е, аз не съм никакъв вегетарианец, но намирам, че киноата е една приятна новост в моята кухня, приготвя се бързо и се комбинира по много начини. Ще споделя още една интересна салатка, която според мен заслужава повече внимание, но... следващия път! ;)

7 коментара:

  1. Направо ме заинтригува! Така че ще пробвам:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурна съм,че ще ми стане любимка....Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, а аз ще се опитам да намеря още приложения на киноата и дано успее да ми стане любима и на мен! Засега е само приятен експеримент! ;)

      Изтриване
  3. И аз като теб съм леко скептична към всички така модни напоследък "супер"храни, сякаш нашите са се свършили.Но щом препоръчваш и става за 12 минути, съм твърдо за :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, мила, аз бих казала така - не е за вярване, но всъщност става за ядене! :))))
      Определено ще разнообразиш менюто у дома, децата трудно свикват с новости, но за да не се превръщат в скептици като майките си, трябва да им предлагаме нови вкусове и храни, пък те ще си решават какво да ядат в бъдеще. У нас едно време мръвката на масата беше закон. Сега е обратното, зеленчуците и плодовете излизат напред, но иди го обясни на заклет мръвкар... ;)

      Изтриване
    2. Ааа, аз вярвам на теб. Заклет мръвкар като мен обяснява на децата си колко е важно да си ядат зеленчуците, дето съм им приготвила.Или колко е важна рибата в менюто им, дето и да не я видя няма да ми липсва.Лошото е, че според мен хората се раждат с някакви предпичитания към храна, а ние понякога насила трябва да ги тикаме в правилната посока.Пример- щерката прояде зелен боб, праз и патладжан, само и само да не яде алтернативното месно ядене, което и предлагам.А мръвкаря трябва да го убедя, че заедно с ребърцата е добре да хапне и салата.Така, че съм за киноата, само да не се прекалява с хвалбите.Ох, дълго стана, но ме разбра, знам <3

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!