Translate

понеделник, декември 08, 2014

Тиквеник

Навих се да го направя, само защото се сетих за лесен начин да рендосам една цяла тиква. Иначе не бих и помислила да почвам ръчно-крачни тиквени дейности, да бе, да си одера всички пръсти на рендето и да ми се схване рамото от зор. Имам едни такива далечни спомени, когато чиракувах в кухнята на майка ми. Но да живеят кухненските роботи!
Намираха ми се изчистени орехи, а една ярко оранжева средно голяма тиква се търкаляше под кухненската маса в очакване да бъде изпечена и намазана с мед. Но друга беше съдбата й. Като рече половинката, че ял някъде си някакъв божествен тиквеник, като взе да повтаря и потретва, еее, ясно беше какво ще й се случи на тиквата под масата.    
Досега не съм правила тиквеник, затова прочетох тук-там разни рецепти, но се оказа, че няма много варианти. Като че основната разлика е дали ползвате готови или точени домашно кори, също и дали ще изберете олио или масло. Аз си избрах готовите кори и маслото. Ако постите, значи избирате олио за вашия тиквеник. Все пак посочвам като достоверен източник рецептата за тиквеник на Супичка.
 
Наличната тиква се оказа доста големичка, а  аз като почнах вакханалията с робота, не можех да спра по средата на операцията. Настъргах всичко! Накрая имах една голяма тенджера с рендосана тиква, размесена с натрошени орехи и канела, която определено щеше да ми стигне минимум за два тиквеника. Решението - замразих излишъка в камерата, ще си имам за следващ път готова плънка за тиквеник.
 
 
И още нещо, предпочетох плънката да бъде разстлана върху цялата кора, не ми допадна да бъде концентрирана в единия край на кората, както е по оригиналната рецепта, но това са дребни неща, важното е, че получих искрени комплименти за изпълнението на тиквеника и вече го слагам в графата "бързи и лесни" рецепти! :)

10 коментара:

  1. Леле, страхотен е! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря! :)) Следващия път ще го препека отдолу повечко, по-вкусно става!

      Изтриване
  2. Прекрасен тиквеник си направила, пак да направиш :)

    ОтговорИзтриване
  3. Marta, видях коментара ти, въпреки че сега го няма тук :))), благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох най-накрая и аз да успея да се изкажа, макар и малко виновно:) Много е хубав, без съмнение вкусен и добре изглежда на вид с тази пудра...мммм

    ОтговорИзтриване
  5. За чудо и приказ - така изглежда и несъмнено е така! Поздрави, Гуен! Поздрави, Кайти! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, страхотен е тиквеника:) Малко встрани от темата, каква марка е робота, че сега тъкмо над това умувам? Благодаря предварително:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, а относно робота, Бош е, от четири години го имам, ползвам го постоянно, всичките му джаджи! ;)

      Изтриване
  7. Леле, на това не мога да устоя :) ....!!!! :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!