Translate

събота, януари 24, 2015

Бухтички с пудра захар

Ето какво можете да си направите утре за домашна неделна закуска - мекички, сладички и много лесни за правене бухтички!
Точно като онези позабравени, мамини или бабини бухтички, щедро поръсени с пудра захар и унищожавани на мига, без остатък. Затова вадете тигана и направо се пренасяйте едни трийсетина години назад във времето.

От вчера съм въоръжена с рецептата (Херминка, сърдечно ти благодаря!), а днес я реализирах и смятам да я споделя с всички тук. Вярно е, че е съвсем проста, но  важно е онова уточнение, което получих заедно с нея - стават точно като бабините!

Какво ни трябва:
- 1 кофичка кисело мляко;
- 1 щипка сол;
- 1 щипка захар;
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб;
- 1 яйце;
- 4-6 супени лъжици брашно;

Киселото мляко се разбива с щипката сол и захар, добавя се и содата. След това разбивате вътре яйцето (аз сложих две, но май нямаше нужда) и накрая идва ред да прибавите и  брашното.
Получава се сравнително рядка смес, подобна на тази за кекс. Ако целта ви е по-издути и кръгли бухтички, сложете повечко брашно. При  обратния вариант бухтичките стават по-безформени, но по-ефирни, като облачета.
За пърженето: - ползвайте малък, но дълбок съд, в който налейте минимум два пръста олио.С лъжица гребвате от сместа и отблизо пускате в горещата мазнина. Ако сместа пада от по-високо, рискувате да се разпилее на пръски из целия тиган, но ако изсипвате внимателно точно над мазнината - резултата е хубави, кръгли и равни бухтички.

Пържат се аламинутно - почти веднага обръщайте от другата страна (някои се обръщат сами, щом хванат загар от долната си страна). Пригответе си широк, разлат съд, в който подложете кухненска хартия, за да обира мазнината от готовите бухтички.  
Сервирайте ги топли, обилно поръсени с пудра захар и в компанията на хубав силен чай.
У дома се получи следното - първоначално недоверие от външния вид, неохотно опитване с половин зъб ... и последвало нахвърляне, звучно мляскотене и одобрителни звуци, демек комплименти за готвачката!
Bon appétit! ;)

 

7 коментара:

  1. Чудесни са и са точно бабини! :) Даже приготвени без яйце пак са много вкусни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, доволна съм и аз, простите неща винаги са най-хубави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тестените неща са ми слабост, а на тези бухтички не може да се устои. Ох,ако можеше и ти да ми ги приготвиш, но....Чудни са Гуен:)

    ОтговорИзтриване
  4. Обичамммммм ...
    Дай, дай ... :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Охаааааа, каква благодат! пусто не ми се лепят, където искам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, и аз като теб въздишам.. Но децата не мислят за калории, така че жертвай се заради тях! :))

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!