Translate

четвъртък, януари 07, 2016

Шоколадова панакота с мента

 



  Оказа се лесен и много приятен десерт, който се прави на основата на сметана и желатин. Има варианти, в които сметаната се заменя частично с прясно, или изцяло с кисело мляко, но аз реших да направя моята панакота само със сладкарска сметана, шоколад и мента за допълнителен аромат. Основните насоки взех от един от предпочитаните ни блогове -този на Мария , където обширно и нагледно е показано всичко около приготвянето, но рецептата ми е друга, заради предпочитанията у нас. Необходими продукти :

500 мл течна сладкарска сметана
60 г захар
100 г натурален шоколад
2 с.л. натурално пълномаслено какао
1 пакет желатин (около една с.л.)
2-3 пакетчета чай мента

 Желатинът се разтваря в малко студена вода. Когато набъбне се слага на водна баня докато се втечни. Може и в микровълнова, но непрекъснатото и отваряне и затваряне за да го бъркам ме изнервя и този начин не го предпочитам. Дърпа се настрана.
  На по-слаб огън в касерола се слага сметаната със захарта, докато заври леко. Понеже ментата, която имах във фризера след размразяването и се беше начупила неприятно, реших да сложа в сметаната три пакетчета ментов чай, които придадоха лек, приятен аромат на десерта, а когато сметаната завря и леко промени цвета си ги махнах. След завирането се добавя също какаото и шоколада, начупен на парченца. Разбърква се добре с бъркалка и се маха от котлона. Веднага след това на тънка струйка се добавя леко поохладения желатин и отново се разбърква. Налива се в купички - запълних 6 бр. от онези малките за крем карамел. Накрая панакотата се поставя в хладилника където бавно и търпеливо ще я чакате да стегне. Ако нямате търпение - желатинът се стяга много по-бързо във фризера. След час и половина и доста мрънкане, моят крем беше готов.
  За да добие десерта ви лъскав вид, може да направите следното. Първо с помощта на остър нож отделяте внимателно крема от стените на съда. После слагате купичката в някакъв по-голям съд  с гореща вода да поседи за минута- две и чак тогава обръщате крема в чиния. Да ви е сладко !


 

8 коментара:

  1. Леле, фантастичен е станал, девойко! Хубав ден от мен и яко лапане:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Траянче ! Още повече благодаря за девойката, ама де да бях :-Р

    ОтговорИзтриване
  3. Ах ти, пак твориш вкусни вълшебства!
    И сега как да изляза от този сладък постинг? :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пропуснала съм нещо сладко в нашия блог! Много приятна изненада, ще се пробва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това елементарно десертче е твърде лесно за теб :)) Ти ще изненадаш с нещо по-така, знам аз :-Р

      Изтриване
  5. Страхотен десерт, изглежда много вкусно! Задължително трябва да го пробвам! Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за доверието :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!