Translate

понеделник, октомври 10, 2016

Черен трюфел в сос

  Трюфелът не е част от моята кухня. Израснала съм с яхнии, мусака и пиле с ориз, а майка ми ползваше най-много 5 подправки, от които като изключим черния и червения пипер, познайте какво разнообразие остава. Разбира се, това се променя с годините - опитът и кулинарното любопитство растат, а когато има добри хора, които да ти подарят без изобщо да си искал въпросния трюфел...е няма как да пропусна.

    Ето я и малката гъба - след като я помирисах, усетих лека миризма на амоняк и по-силната, подобна на меките френски сирена с плесенна коричка. Усетих и още една две миризми, странни, неудобни за написване, но знам ли.. може да са били плод на въображението ми. На това мирише суровият трюфел, в храната ароматът е по-различен, мек и наистина много приятен. 
   Най-важното за гъбката е да не обработва термично, а след кратка консултация с приятелка, с доста по-голям опит от моя в кухнята, препоръката беше да използвам аромата му в сос. Този сос аз ползвах за пържоли, каквито в случая имах подръка.
   Няма да ви занимавам с рецепти - важно е да се спази правилото гъбата да не се обработва на директен огън, а да се смеси с нещо топло, което да разгърне аромата му. Всичко друго като информация може да се намери в интернет, затова няма да ви губя времето в приказки.
   И така, след като се обели твърдата коричка на трюфела, отдолу се показва меката. Аз я настъргах на дребни парчета и ги смесих с готовия ми топъл сметанов сос. Така настърган трюфелът може да се прибави и към сос за паста, сос за месо, омлет, та дори и бъркани яйца.
  
 Това е - трюфелът гостува за кратко при мен, имайки предвид цената дори и на българските трюфели, които се вадят из нашите гори, не очаквам скоро повторение, но за сметка на това гостуването му беше незабравимо. Сега ви оставям с малко снимки, а аз отивам да направя едно пиле с ориз :-)
 

5 коментара:

  1. И аз съм израснала така, но трюфел даже не съм помирисвала.Изглежда чудно, мога да ям и само пържолите:) Не каза как е на вкус:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, вкусът е мек и ми напомни на вкуса на сиренето бри,хубаво е наистина.А пържолата беше телешки стек и хич не беше хубава,вероятно защото не мога да я приготвя както трябва,но това е друга тема :-)

      Изтриване
  2. Признавам, не съм опитвала подобно нещо, но съм адски любопитна!Ще взема да пробвам, тук се намират трюфели, колко да си взема за един такъв сос, я ми дай акъл?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един ако е по-голям или два ти стигат.Моите бяха съвсем дребни, та сложих три.И ако вземеш ще кажеш ти как го усети вкуса че ми е много интересно :-)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!