Translate

сряда, януари 18, 2017

Калцоне

   Нека ако има хора, яли истинско калцоне и са наясно с него ми простят за публикацията. Не знам доколко моята версия е близка до оригинала, но след като детето беше яло калцоне в някаква пицария, поиска да направя и в къщи (а аз само това чаках :) Така че, ако обичате тесто и пица, не се колебайте изобщо. 
  Необходими продукти : 

Тесто за пица - моето е 1 кг, от което стават 2 големи тави с калцоне
Плънка - всичко, което искате да ядете вътре в него.

   Всичко започва с това да направите тесто (като за пица). И да имате плънка (за нея по-надолу). След няколко години месене на ръка, моето тесто вече го прави хлебопекарната, така, че дали ще си замесите сами, дали ще си го купите готово или като мен с хлебопекарната - изваждате тестото и се приготвяте да точите. Вземате от тестото топки, големи колкото топки за тенис и ги разточвате на кръг. Това е моят размер, като готовото калцоне ми е дълго около 12 см , а дебелината на разточеното тесто е около 3 мм, нито много тънко, защото не се надува добре и калцонето седи тънко, нито много дебело, че да не се опече отвътре.
      Тъй като в плънката не слагам нарязан на ситно домат, намазвам тестото с доматено пюре (или лютеница). В средата на кръга слагате плънка, загъвате, така че да се получи един полумесец и краищата ги завивате леко навътре, като притискате с пръсти. Отгоре на самото калцоне правите няколко леки прореза, за да се опече по-добре.
    Плънката у нас е два вида - постна с повече царевица, кисели краставички, кашкавал на парчета и каквото още прецените и месна - със същите неща плюс месо. Варианти много и разнообразни.
    Така приготвени, се оставят да втасат на топло още веднъж и след това се пекат в предварително загрята фурна до зачервяване. Лесно се преяжда, затова внимавайте :)






 

3 коментара:

  1. Ох, че вкусно! В тоя студ всички чакаме нещо тестеничко да ни затопли и да напълни къщата с аромат. Чудно калцоне и бас държа, че по-вкусно от пицарийското:)

    ОтговорИзтриване
  2. Супер! В тази люта зима е идеалната вечеря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви ! Иначе уж внимаваме да не прекалим с тестото, но не винаги ни се получава :) :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!