Translate

четвъртък, януари 10, 2013

Хорър или шкембе-чорба и пастърма


     
      Кръв, черва и мозъци -  за вас е филм на ужасите, а за мен са субпродукти, тоест нещо за ядене. Днес ще се опитам да ви заинтригувам с предложения от тази категория, но различни от най-популярния черен дроб. Как ви звучи - крехка пастърма от сърца, вкусна супа от език и класиката - шкембе чорба?
    За начало ви сипвам по една шкембе-чорба. Първо сварявам шкембето за около половин час и изхвърлям тази вода (ако ползвате готово сварено, това не е нужно ). После варя шкембето със сол, дафинов лист и черен пипер. Това е най-простия твариант. Аз обаче предпочитам във водата, в която варя шкембето, да добавя телешки крак (в идеалния вариант би било джолан), а понякога и някое свинско краче). Варя в тенджера под налягане за около 2 часа. Когато е готово добавям прясно мляко (200-300 мл) и правя запръжка от масло, брашно и червен пипер. След това много чесън и люто и се затварям в къщи поне за 24 часа!  :)

     Следва свинският/телешки език.
Много вкусен, даже само сварен и студен, нарязан на филийки. Ако направите малко по-концентриран бульон и му сипете шепа фиде + една застройка, ще получите толкова хубава супа, че ще си оближете пръстите. Снимка няма - на вид е съвсем обикновена.
    За десерт оставям пастърмата от свински сърца - мека, сочна и вкусна. Технологията изглежда на пръв поглед сложна, но не е. Свинските сърца се нарязват на равномерно дебели парчета. Оставят се в подсолена вода за 24 или 36 часа. За по-сигурно избирам второто. Водата трябва леко да ги покрива, а количеството сол е толкова, колкото е необходимо на едно сурово яйце (което пускате вътре само за пробата) да изплува,така че от него на повърхността да се показва част, голяма колкото монета от 50 стотинки. Тази мярка винаги ме е забавлявала, но продължавам да определям по този начин. За почитателите на точните мерки - на половин литър вода се падат около 3 супени лъжици сол. За повече вода - пропорционално. След като мине определеното време сърцата се вадят, подсушават и се овалват в смес за кайзероване. Продават и готова, но в нея има само червен пипер и чимен, затова аз моята си я правя сама. Ето сърцата, преди и след :

Слагам повече неща - червен и черен пипер, чубрица, чесън на прах и въпросния чимен. Между другото той е най-важната подправка за кайзероване и представлява смлените семена на сминдуха, известни с антисептичните си свойства. 

Така оваляни и оставени в хладилник, сърцата поседяват две денонощия да поемат малко миризмите. След това дупчите с конец и окачате на студено и проветриво да се поклатушкат на въздух. 

Сигурно е излишно е да казвам, че времето трябва да е студено. 
Люш-люш - по този начин:
И пазете от нахални гладни птици. Без майтап. Аз ги покривам с вестник, защото около нас има ята гарги, големи колкото малки кокошки.
Изсъхват бързо - след дни при подходящо студено време ще се топлите с чаша червено вино и ще ядете за мезе ето тази вкуснотия. И да си дойдем на думата, след всичко това, ако не сте яли тези неща, едва ли ще се втурнете да ги готвите начаса, но се надявам поне ви е било интересно, без да сте се ужасили.

П.п. - Сонче, чакам си рецепта за  чревца на скара, дето беше обещала.

9 коментара:

  1. Много интересен пост! Силно съм заинтересована от пастърмата, мисля че имам достатъчно (зимно) време да си я приготвим у дома. Кайти, така вкусно си представила нещата, че за никакъв хорър не може да става дума, дори за такива като мен, които не си падат по шкембе чорбата и свинските чревца, хаха! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :))
    А ако имаш други въпроси винаги съм насреща :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами имам въпроси- тази мярка с плуващото яйце и солта ми е абсолютно химерна. Дай нещо по-точно,измерено в супени лъжици, грамове, чаши, нещо такова?:)

      Изтриване
  3. Мярката няма да е точна, защото зависи от количеството вода, което едва трябва да покрива сърцата. Ако ти не сложиш 4 сърца както аз и съдът ти е с по-различен размер от моя, смятай че съм те излъгала неволно.
    Не се стига до преситен разтвор, но е доста концентриран със сол. Може би да повторя тази зима и да видя точно колко е или пък да се престрашиш да вземеш едно сурово яйце и да се пробваш кога точно ще се издигне на повърхността :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Мерси Траянче
      Да разбирам, че не си ужасена :))

      Изтриване
  5. Кайтиии, бравоооо! :))) Ох, страхотни вкусотии си представила! Аз още се мотая с моите чревца на скара, мъжът ми взе, че стана ловец, и няколко пъти правих глиганско по рецептата на Гуени от тук, с моя модификация - след като запечатам пържолите в тигана с мазнина, ги слагам в тава, отново покрити с червено вино с подправки и тавата покрита с фолио - пекат се повечко, два-три часа, стават мозък! :)
    Паднах от смях с историята със свекърва ти - взела си й страха на жената! :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич даже не съм и взела страха,аз съм от послушните хехехех само спечелих кулинарно уважение :))) Но пък и това не е малко, поне е спокойна жената,че добре си ги гледам :)
      И браво на съпругът ти, и аз имам наоколо ловци, ама тази година не хващат нищо :( Наслука дет се казва

      Изтриване
    2. Наслука и за вас! :)))

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!