Translate

петък, май 03, 2013

Разядка от пресен чесън в марината

Покрай тези дълги празници, дето още не са свършили, пада такова изобилно ядене, че нямам никакъв ищах да се занимавам и с блога. Един вид, това дето сме го изяли, хич не ща да го документирам черно на бяло, че ме хващат още по-големи угризения. Обаче това дето ще го постна сега, според мен си струва усилието и маааалкото угризенийце, защото е толкова вкусно и е точно според сезона. 

Продукти:
  • две връзки пресен чесън
  • една глава стар лук
  • 2 чаши подсолена вода
  • 1/2 ч.ч. оцет, 1/2 ч.ч. зехтин или олио
  • 1 с.л. хубаво, ароматно вино
  • магданоз, копър, други подправки
Пресният чесън нарязвате на парчета около 4-5 см, заедно с перата.Кипвате подсолената вода и заливате чесъна. След 5 минути отцеждате водата, след което заливате с подготвената марината от оцет, зехтин и подправки. Ако имате стар лук, обелвате една глава, режете на едри филии и запичате върху скара или сух тиган. Омекналият лук се добавя към чесъна. Който обича лютичко, да си добави няколко парченца люта чушка към маринатата. Чесънът се прибира в хладилника за час, след което е готов за консумация. Получава се изключително приятна свежа разядка с дъхаво сосче, в която острия аромат на чесъна е чувствително притъпен. Това е нещо доста различно от обичайната сезонна зелена салата, която лично на мен вече много ми омръзна. Чесновата разядка върви добре с агнешко и други по-тежки меса, и предупреждавам - отваря голям апетит! :)


5 коментара:

  1. Хе Гуен, изненздка - те такова не съм правила и яла досега. Ще пробвам при първа възможност :)
    Освен салатата много ми хареса и предупреждението ти за големия апетит хихихихихи.Ма много се стреснах :))))
    Нищо не каза за агнешкото,угризения-мугризения аз ще те питам след празниците и няма да ти се размине лесно :) Сега бягам, че почти не се свъртаме в къщи тия дни - както се пееше в песента - лято, морето .....е най-добре :-Р

    ОтговорИзтриване
  2. Вече опекохме едно агнешко бутче, шпиковано, нагласено както си му е ред, нищо особено. От лакомия забравих да щракна снимки, сега ме е яд, ама свърши то...обаче тази чеснова разядка ме впечатли, поредната придобивка от старото бабе. :)))
    Айде, приятни почивни дни, както е тръгнало, лятото стартира предсрочно и ни свари леко неподготвени. Обаче е суууупер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна и несъмнено вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Да питам, ако се пасира с малко сух хляб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане като попара, понеже има доста сос.:)) Съжалявам за неугледната снимка, но не съм си вкъщи и нямаше как... Обаче разядката е страхотна, чесъна се усеща съвсем леко и после не миришеш цял ден.

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!