Ще ми се да говоря за въображение и фантазия, но първо няколко думи за Миро. Срещите ми с него протичат винаги по един и същ начин. Говорим малко за работа, повече за децата и най-много за готвене и нови, интересни за мен рецепти. Миро ми е колега, най- предпочитаният партньор на белот по тиймбилдингите, единственият мъж освен баща ми, който не се е изнервял от свърхразсеяната ми игра. Това не е толкова важно, за мен е носталгия по отминали времена. Важното е, че Миро има сериозен, професионален кулинарен опит, от който аз с удоволствие черпя, когато се видим.
От него знам за пълненото с петрохан свинско каре, крушите с извара и още много рецепти взети от тетрадката му със записки от времето, когато е работел в ресторант. Последният път ми каза следната рецепта за патладжан, който ми е от любимите зеленчуци. Той я научил от египтянка, която на всичкото отгоре се казвала Клеопатра J В подробности приготвянето е следното:
После се пече за около 30-40 минути на водна баня, за да се смесят ароматите. Ако съдчетата ви не са метални като моите, може и в микровълнова за по-кратко време. След това обръщате внимателно върху канапе от ориз и имате едно много вкусно и страхотно изглеждащо предястие.
Моята версия е без ориз (защото не обичам), а впоследствие поднесох с кисело мляко и чесън и беше страхотно.
Тъй като стана дълъг пост, за сиренето ще разказвам малко. Просто го навлажних и овалях в смес от семена от копър, чесън на прах и галета. Леко запържих в тефлонов тиган, колкото да хване загар и после още топличко послужи за компания на една чаша бяло вино. Анасоновия вкус на това сирене много ми допадна – едно такова средиземноморско. Идеята за семената я откраднах от 24 kitchen и Лорейн (ако не се лъжа) пък и ми бяха останали семена от киселите краставички и само се чудех как да зашия балтон на копчето си. Фактът, че тя ги вложи в пържоли, аз в сирене и другите маловажни подробности няма да споменавам....
С една дума фантазията и въображението са неща, които могат само да помогнат. И в кухнята.
С една дума фантазията и въображението са неща, които могат само да помогнат. И в кухнята.
По повод на фантазийното отношение към гозбите се присъединявам към теб на 300%:))!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на Миро,Клеопатра и на теб Кай за патладжанената идея-много ми допадна!
Сиренето обаче незнайно как ми стана изненадващо фаворит и още утре ще го приготвя и за по-голяма средиземноморска нотка ще сервирам и една мастичка:))))Прекрасни предложения,браво!
Благодаря ! Да споделиш как е станало при теб Миленче ;)
ИзтриванеМного екзотично, с подчертана ориенталска нотка, а освен това, сигурна съм,че е ужасно вкусно!Още повече ми хареса описанието, не по-малко колоритно от съставките на ястията - за мен това е един от най-добрите ти постове тук!:)
ОтговорИзтриванеИха, какъв комплимент :) Благодаря ти много :)
ИзтриванеМмм, звучи тъй вкусно. Особено сиренцето как си го спретнала! Слабост са ми сирената, наскоро мариновах едно такова твърдо бяло саламурено и ми беше тъй опасно вкусно. Както ми изглежда да е твоето.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Хвъркатичка!
Хе Мартичка, сиренето май всеки го хареса, а него го направих толкова набързо. Даже снимката ми е от телефона хихихи , ама казвам само на теб, че срам, срам, най-вече заради компромиса.
ИзтриванеРадвам се, че ти допадат :)
Поздрави !