Есента е време, когато лека полека започвам да правя с по-калорични десерти и по-тежки меса. Месата са ми любими, но сега ви представям едно сладко,интересно, по-различно, лесно и вкусно предложение. Ако трябва да опиша този сладкиш с думи, ще кажа - сиропиран, сочен и сладък, но за оригиналност (каквато обещах) добавяме макови семена, които предизвикват един приятен звук кръц..кръц…докато го ядете, сякаш някакви топченца подскачат шавливо из устата ви.
Този сладкиш опитах на гости на приятелка на майка ми, която се пошегува, че няма да ми каже как се прави, за да ходим по-често у тях. Не ми каза наистина, но не ще да е била много сложна, дори и за моите крехки сладкарски умения, щом успях да скалъпя прилична рецепта. Най- важно тук е маковото семе, което придава специфичния характер и забавното пукащо усещане когато ядете. А името на сладкиша го измислихме с децата.
Първо правя захарен сироп – 2 чаши вода и 1/2 захар. Добавям и карамфил - за екзотика, предполагам може и половин изцеден лимон, за по-свеж вкус. Оставям да изстине.
След това :
2 яйца се разбиват добре с ½ чаша захар.
В 2 ч.ч. брашно (пресято) се слага бакпулвер. Целта е да стане гъста смес, но не толкова, че да не може да се изсипва в съда за печене.
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.чаша разстопено масло (може и олио)
2 с. л. маково семе
Към разбитите яйца добавям киселото мляко, маслото, накрая брашното и бъркам докато стане въпросната гъста смес. Слагам и маковото семе. Изсипвам в предварително намазнен съд за печене и слагам в загрята фурна. Пека на умерена температура (около 30-40 мин зависи от фурната ви).
Към разбитите яйца добавям киселото мляко, маслото, накрая брашното и бъркам докато стане въпросната гъста смес. Слагам и маковото семе. Изсипвам в предварително намазнен съд за печене и слагам в загрята фурна. Пека на умерена температура (около 30-40 мин зависи от фурната ви).
След това изваждам, изчаквам 5 минути и започвам с лъжица да го заливам със захарния сироп – на няколко пъти, докато поеме. Прибирам го в хладилника и след час (толкова устиска народът у нас) – ядем. Кръц…кръц…подскок...да се радвате като мен на есента и да ви е сладко J
Кайти, красота !!!! :) Днес пак мислех да съм на редуцирано ядене, и съм, а с постинга ти просто се наядох (дано не ми се лепне!) - какво да кажа, освен едно голямо "БЛАГОДАРЯ!" :) А рецептата ще си я запазя, интересен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сонче! С твоята фигура едва ли едно преяждане ще те уплаши. А рецептата не е уникална, ако имаш твоя -ползвай я, само добави мака. Между другото него щях да го проверявам в нета и после да си говоря с теб- нали макът се водеше някакъв упойващ :) Едва ли в тези количества де...ние не го усетихме хихихи.Какво ще кажеш по въпроса :)
ИзтриванеКайти, ха хах, не ме плаши наистина преяждането, ма бързо започва да ми харесва! :))))) Доколкото знам, има съъъвсем малко опиум в маковото семе - и действа добре, понеже е малки количества - не прави пристрастяване, действа подпрагово, не те замайва, а просто подобрява настроението. Помня, че през соца, 80-те години, баба ми носеше кифли с маково семе - после изведнъж изчезнаха - нашите ми казаха, че са го забранили, понеже макът по принцип е забранен и семето също съдържало нещо-си. Явно в демокрацията са решили, че не е опасно. И аз го обожавам, ама рядко го ползвам, сега, покрай теб, ще си взема пак. :)
ИзтриванеМного обичам маковите семенца, и това тяхно пук-пук-скръц, ще пробвам това ново сиропирано предложение! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЩе се радвам да опитате маковите семенца. Аз си ги ползвам често, най-вече за поръсване - на банички например, разнообразяват :)