Не твърдя, че страшно ми харесаха. Идват ми леко безлични, да не кажа блудкави, затова е препоръчително да влязат в ход всички зелени и пикантни подправки, налични в кухнята ви. За един заклет месояд като мен, това си беше изпитание - да направя кюфтета с нещо, различно от месо. За почитателите на вегетарианската кухня, това пък се явява едно приятно разнообразие.
- един пакет овесени ядки (не трици!)
- доматен сок или пасирани домати - около 500 мл
- 4 яйца
- сиренце - около 200 г
- шепа кашкавал - настърган
- една голяма глава лук
- подправки - сол, чубрица, черен или бял пипер, куркума, др.
Доматите, лукът и яйцата пасирате заедно. В дълбока купа изсипвате овесените ядки и ги заливате със сместа.Натрошавате или по-добре рендосвате вътре бучката сирене, също и кашкавала. Слагате подправки на вкус - солта е важна, не я пестете, нищо че сиренето и кашкавала са доста солени - сложете още щипка, две. Обърквате всичко и оставяте да отлежи половин час, докато овесените ядки омекнат и се надуят. Трябва ви една широка, плоска тава, която застилате с хартия за печене. Загрявате фурната на 200 градуса с вентилатор. С малко черпаче изсипвате дози от сместа в тавата, горе долу колкото голямо кюфте.
Изпичат се за около двайсет минути. Както се вижда от съставките, мазнината отсъства изцяло, така че освен вегетариански, кюфтетата са и доста диетични. Според мен студени са по-вкусни - може да се комбинират с някой млечен сос, дали с чесън, дали с горчица, всякак си отиват. Аз предпочитам горчицата. Добър апетит!
Изпичат се за около двайсет минути. Както се вижда от съставките, мазнината отсъства изцяло, така че освен вегетариански, кюфтетата са и доста диетични. Според мен студени са по-вкусни - може да се комбинират с някой млечен сос, дали с чесън, дали с горчица, всякак си отиват. Аз предпочитам горчицата. Добър апетит!
Браво, Гуени! Много хитро и идейно! Може би ще станат интересни, ако им се добави и ситно нарязан спанак, коприва, лапад или подобни налични зеленини, мммм. :) Чудя се, понеже основно правя разделни неща, и овеса не си пасва с яйцата, сиренето и кашкавала - може би този вид кюфтенца биха станали и ако овесените ядки се смесят с картофено пюре...
ОтговорИзтриванеХа, това е идея, за зелените добавки! Мисля, че ще се получи много добре, ще взема да опитам. Благодаря! :)
ИзтриванеМисля, че това си е живо предизвикателство Гуен.
ОтговорИзтриванеЩе се изкривя ако кажа, че ми изглежда неустоима рецепта, но тъкмо вчера си говорехме у нас, че ядем страшно много месо (аз повече) и трябва да го намалим някак за сметка на по-растителни и здравословни неща :)
Идеята идва тъкмо навреме :))
Оф, дарлинг, какво да кажа... имам същия проблем! :)
ИзтриванеИ аз за сосче се сетих към тях:) Изглеждат вкусно! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТраянче, наистина и аз подозирам, че без сосче не са особено примамливи, поне за моя месояден вкус. Но важното в моя случай е, че половинката беше доволен!
Изтриване