Translate

петък, октомври 10, 2014

Какаови бисквити с грис


    Харесах си тази много  симпатична и лесна рецепта преди месеци в сайта" Кули- нарна авантюра " ето ТУК
  Както ще видите рецептата е импровизация, на която се до-верих напълно, добавих  само  какао, защото шоколадовото у нас е с предимство.
  Иначе полупразният пакет грис си стоеше и щеше още да си стои неизползван в шкафа, но една вечер ми дожаля за собствените ми деца, които търсеха нещо сладичко, по-различно от обичайните ябълки или буркан с мед, които им предлагам в такива случаи. Та извадих си ръ-цете ...както се казваше в една приказка, неподходяща за кулинарен сайт, и резултатът освен успешен беше изяден за десетина минути из-ця-ло !
  Ето копи- пейст на продуктите и описанието на тези вкусни бисквитки. Моите изглеждат малко по- различно, но вкусът в случая е по-определящ (мисля аз)
1 яйце
150 г. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л неподсладено какао
ванилия
захар за овалване (аз пропуснах)
няколко ореха за пълнеж (останаха ми орехчета, които бучнах отгоре)
  Смесвате последователно яйцето със захарта (бърка се с вилица), добавя се олиото, чашата с грис и накрая брашното с бакпулвера и ванилията. 
  Омесете леко лепкаво тесто, което сложете в хладилника (или фризера) за около 30 минути.

  Докато чакате, си счупете десетина ореха, и ги нарежете на четири половинки. 

От вече стегналото тесто късате топчета, колкото орех, и слагате по една четвъртинка от готовите орехи за пълнеж. Оформяте добре топчето с ръка.Всяко топче овалвате в кристална захар.
  Подреждате топчетата в подходяща тавичка върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна докато станат готови.
 


7 коментара:

  1. Кайти, какви чудесни курабийки :) Благодаря, че ми се довери, а още повече, че това е първа публикация в блог на моя рецепта, и то импровицазия! Да нагушкаш децата, че са били послушни и са ги хапнали с усмивка! А следващият път и аз ще сложа какао, твоите изкушават много (а и чашката е много симпатична)! Поздрави и усмивки на всички :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря , доверих се интуитивно и не сбърках :-) Имам още грис, другият път ще са ванилови плюс още нещо, което не знам още какво ще е. Портокалови, лимонови корички или друг аромат. Можем да импровизираме още, какво ще кажеш ;-)

      Изтриване
  2. Чудни са - и в оригинала на Вили, и с твоята импровизация, Кайти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, каква красота и вкусота! А чашката, чашката... един път е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Траянче ! А в чашката трябваше кафето да направя, че си седи незползвана заедно с останалите от комплекта, джезвето и медения поднос...пусти модерни времена и кафемашини :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!