Translate

петък, март 02, 2012

Супа за душата, радост за децата, наслада за ... еее, стига рими, днес сме на чорбички!



   Всяка майка има собствена идея за нещата, които са най-добри за детето й. Отдавна съм решила, че това е толкова индивидуално,че не бива и няма нужда да се дават съвети. Или да се осъжда.
  Аз например смятам, че е едно от най-добрите неща, е децата ми е да свикват с домашно готвената храна. Докато дойде време да се тъпчат с банички и хамбургери, поне да са свикнали с вкуса на домашното.
  Да, ама и това се оказва доста сложно, мисля аз, чудейки се каква супичка да им сготвя - хем да им стопли стомахчетата, хем да е от любимите и хем злоядите ми гевезенца лесно да я преглътнат.
  Тук обаче моите неопорочени откъм масовост  деца проявяват особено предпочитание. Да не мислите,че най-обичат супа топчета или пилешка? Или като майка им екзотичната шкембе чорба или супа от агнешки чревца (без намръщени носове, моля!)? Нееее - любимите им супи са меко казани странни.

 
Ето първата :

Млечна супа с кус-кус (става и с фиде).

Кус-кусът се запича (запържва), сварява се с малко вода, като поеме водата се долива мляко, добавя се отгоре малко масло и готово. На мен ми е като попара, но децата я обичат.



  Следващата е зелена крем супа. Става с лапад, спанак или броколи (ако обичате зелевия вкус). И като казвам зелена - имам предвид отровно и страшно зелена, стряскаща дори. Обаче е вкусна и лека. Понякога я правя, когато съм варила месо (в тенджера под налягане) и в бульона добавям лапад, на който му трябва много малко. След това пасирам, а накрая добавям шепа фиде. Ако пък не е с месен бульон, преди сервиране слагам малко сиренце в нея. Този вариант ми е най-предпочитан, защото вкуса на лапада (или другите зелени зарзавати) много добре се съчетават с млечния на сиренето.

   Последната супа от нахут я изпробвах, когато реших да заменя баналната зеленчукова с картофена основа, крем-супа...Тези малки топчета леблебия обаче, предупреждавам, са само за ентусиасти. Иначе вкусът ме изненада приятно - мек и не бобен, както очаквах. Самото приготвяне беше трудоемко - накисваш нахута една вечер предварително, после вариш, пък след това го отлюспваш и накрая изхабяваш един бойлер вода за да махнеш люспите.Чак след това нахута е готов да се гмурне във водичката, където като поври с някой морков, лук и чесънче, се пасира. Аз дори го минах през гевгир за по-фино усещане.
   Струва ви се играчка ?
Да, ама  тази супичка застроена  с малко сметана е достойна за приятен завършек на някой уморителен, студен ден- стопля и засища, а след втората порция  ми оставя едно хубаво и плътно усещане са ситост, която не тежи. Все пак друго си е да се натъпча с пържолки и да не мога да дишам (от лакомия, естествено)

Та - не пренебрегвайте супичките!
Бон апети от мен !



14 коментара:

  1. Кайтии, майсторка си,признах те! Много обичам крем супите, но не съм експериментирала в сферата на лапада и нахута. Така изкусително си описала всичко, че освен че ми се прияде, знам че ще ги пробвам у дома, и трите вида.Абе трябва си въображение и това си е, при тебе дозата е двойна!
    А относно кое е най-доброто за децата, абсолютно споделям, че всяка майка си има собствено разбиране за това и никоя друга не може да я разубеди!Но би било добре, ако майчинската гилдия успява да се озаптява в желанието си да променя света! :)))
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуенче,ти си пристрастна :))
    Не съм майсторка,а един голям 50 килограмов чревоугодник,който и филия да си намаже,ще си сложи покривка,ще добави някоя различна подправка заради идеята на експеримента,ще дъвче бавно, и накрая ще си я изяде и без компания(ако съм сама) чувствайки вкуса на хапките.
    Колкото до описването - ми то писането го обичам и сигурно затова съм така многословна,че и убедителна даже хехехехех :))
    Пробвай -първите две са много бързи,вкусни и често ги правя.
    Това с озаптяването ме разсмя да знаеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уаау, много се смях на описанието за чревоугодника! :)) При мене има една съществена разлика - никак не мога да дъвча бавно, нападам от раз, голяма лакомия съм. Освен това, често ми се случва да ям с чиния на корема пред телевизора, с което възмущавам половинката (който предпочита да седне културно на масата, с покривка и подредени прибори).
      Интересна ми стана темата за приучването към домашната храна и бягството от хамбургери, чипсове и прочие боклуци. Ще я разнищим някой път, нали?

      Изтриване
  3. Страхотни са супите, Кайти, поздравления! :))) Зеленяшът ми напомня, че идва сезонът на копривата и този път ще се снабдя с големи дози замразена - за през годината. Да споделя - и аз съм голям фен на шкембе-чорбата и на всякакви карантии! :))) Чревцата най-ги обичам запечени на дървени въглища (преди това сварени, разбира се), ммммм:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меджик, очевидно вие с Кайти сте една партия - зелени манджи, шкембета, чревца... все неща, които не са в моето меню. Но.. имаше една приказка за цвета и вкуса, сещаш ли се, хаха!Надявам се като се поосвободиш, да ни изненадаш с някое проникновение относно вкусовете и предразсъдъците! Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря момичета за хубавите думи.
    Сонче,как ме раздразни сега с тези чревца на скара ммммм.
    Хрумна ми идея за топ 10 на нарочените за гадни храни(субпродукти -карантии,по които май си падаме и двете.Аз имам една история с едно панирано кравешко виме -да,да- това се яде да ви кажа аз :))) А от теб си чакаме темата за смесването,не сме забравили !
    Гуен,темата с домашната храна може и да се окаже плодотворна - ако знаеш как обичам нездравословни чипсове и хамбургери,пък нали децата да не ги ядат,шото не давам тц,тц,тц -каква дилема,какво противоставяне нали ?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Кайти,
    Поздравявам те за това, че искаш да научиш децата си да обичат домашната храна! За домашната храна, против всички хамбургери, джобове и гащи...съм)))Мога лекция да изнеса, но...ще се въздържа.
    Обожавам супите. Наистина след една топла супичка не е от толкова голямо значение какво ще се яде.
    Ако имаш подход, какъвто на теб явно не ти липсва, децата биха хапвали с апетит всичко, което им предложиш и аз го намирам за много необходимо...май става ...лекция...спирам.)))
    Във връзка със зелената супичка/ спанак, коприва, лапад/бих ти предложила да пробваш как ще се получи като прибавиш крутончета, които всеки може да си приготви.
    Много лесно стават: 1-22 филийки хляб/по сух/се нарязва на малки хапчици, които се овалват в смес от: солчица,червен пипер, риган,чубрица. На дъното на тигана се разтопява едно малко парченце краве масло и се пущат хапчиците, бъркаш, бъркаш и...крутоните готови. Слагат се в чинията преди сервиране.
    И...ако го знаеш, този "пиниз" с крутоните...извинявай, но моите внуци ако не ги видя ги изяждат преди да сервирам супата.
    Абе, тука...не мога да видя, колко голям ми стана коментара и...спирам...до другия път.
    Поздрави и прегръдки за специалиста на супите - Кайти и цялата готварска"гилдия"!)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п. Извинете, филийките са 1-2.
      Абе...докога този компютър ще ме тества дали съм робот!)))
      Нали този път ясно се вижда, еее...идвам от Гугъл, че и аз даже рабрах , пък той...доказвай, че доказвай.
      Вие, мили момичета, май всеки ден нещо корегирате в този сайт, но...браво, наистина е станал много изискан.Поздравления!Страхотни сте!:)))))))))))))))

      Изтриване
    2. Хехехех,Маненце аз този пиниз с крутоните го знам от твоята наборка моята майка.А сега ги правя на децата,защото много обичат да ядат едни гадни солени кубети,а друго си е от моята ръка направените - и да права си, изяждат ги преди да дойде време за супите.
      Хич не се притеснявай за лекциите, даже ще чакаме твоето мнение като направим тема за домашно готвената храна :))
      А за външния вид на сайта Гуен си е "виновна" радваме се,че ти харесва.
      И да се подготвяш скоро за нас ей !

      Изтриване
    3. Дами (Кайти и Мането), признавам си без бой, тези дни доста експериментирах с външния вид на сайта, но спирам вече! Връщам се към стария му вид, за да не създавам главоблъскане за желаещите да ни разгледат и коментират. Все пак не сме модно списание,но се изкуших от много възможности на тази блог-платформа...! :))
      Този номер с крутоните и аз го знам! Сама се научих, гледах по телевизията едно предаване и се оказа лесна работа!
      Темата за домашната кухня тепърва ще я ровичкаме, май всичко започва от това, дали имаме желание да готвим вкъщи, след това все ще се намери кой да изконсумира сготвеното.

      Изтриване
  6. Поздрав за дизайна, Гуени!
    Не си вади заключения от моя коментар...аз имам сто регистрации и всеки път влизам от различни профили...От компютри аз не разбирам...сещате се, че на моите "скромни"години, не съм и учила...аз просто...опитвам се да разсъждавам и по-често налучквам и то не от първият път, НО не се...отказвам.
    НЕ се вади заключения от такива "хакери" като мен:)))
    Много е стилен блога! Поздрави за усилията ти!
    Прегръдки и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Кайти, забравих да те попитам - откъде да си намеря нахут? Май не съм виждала по магазините... Дай насоки!

    ОтговорИзтриване
  8. Гуен,нахута е леблебия :)) Продават го по супермаркетите,при нас е по рафтовете за здравословни храни.
    Защо ли,незнам :))

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!