Translate

четвъртък, април 05, 2012

Свинско плик-кебап или как да угодите на всички с едно готвене

Публикувано от

       Джоланчето на Гуен много ми хареса и ме провокира да споделя как ..... мммм,  представям си го онова място от него, което е повече съединителна тъкан, леко се желира и е ужасно вкусно..!
     Чакайте, отплеснах се, исках да кажа, че и аз съм представител на  породата на Гуен,а именно месоядни. Имам-нямам 50 кг, мило изражение на лицето (предимно), но това да не заблуждава - аз съм истински хищник - обичам да ям месо, както и да готвя месо. После в класацията ми следват зарзаватите, тестото и някъде накрая идва сладкото. Та като сме захванали месото да споделя една рецепта, която харесвам заради това, че с едно и също месо, по едно и също време мога да приготвя различни варианти на кебап- кеф ти разделно само с месо, кеф ти с картофи (имам един любител на картофа във всичките му форми) и моят любим вариант - с много зеленчуци. Но за това след малко.     
         Първото, което правя, е да нарежа месото (ползвам предимно свинска плешка) на парчета и да го оставя малко да поседи мариновано. Маринатата е по избор. Понякога, ако месото е много прясно, дори ползвам суха - само с подправки, като аз лично много обичам свинското с мащерка.
         След това приготвям продуктите за кебапа, а за моето семейство правя три варианта. Един само месо с малко лук и чесън, вторият е същият като първият, но с  картофи в него, а третият е с всякакви зеленчуци, освен лука и чесъна- моркови, пипер, гъбки -абе всичко, които обичате.
  Желаната комбинация се поръсва с малко вода и се завива в пликове от фолио. Внимавайте ръбчетата да са добре притиснати и краищата да са нагоре, за да не изтича сосче при задушаването.
    После мятате в тавичка, наливате и вода (доливате докато се пече при нужда)
Чакате търпеливо около 2 часа на средна температура, преглъщате гладно и дишате безобразно дразнещия аромат на задушено месо и подправки (а може би просто аз съм винаги гладна). По желание отваряте накрая леко да се запекат, макар че не е необходимо.
   Резултатът е крехко, ароматно и много вкусно месо.
   Мда....не е лесно да си хищник.

9 коментара:

  1. Кайти, това е много добра идея за отделните "пакети" с месенца + зеленчукови комбинации! В момента както съм гладна, тези мръвки от снимките ме карат да преглъщам като алигатор.
    Поздравления от мен! Идеята ти я зачислявам в моята готварска тетрадка.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :)
    Не е нищо особено,но ми хрумна да споделя след като Меджик спомена,че у тях се хранят разделно,а това е добър вариант да има за всеки от всичко.
    У нас не се храним разделно,но ядем различно - а това си е по-лошо и от разделното.А по този начин угаждам на всички.
    Както се казва и вълкът си,и агнето цяло.....овчарят изяден :))))
    Опитай да го направиш -ще ти хареса надявам се:)

    ОтговорИзтриване
  3. Тук само майсторки сте се събрали. С такива жени спокойно можеш да станеш 100кг :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си прекалено мил с нас :)))
      Но си прав за 100 те килограма хехехехе,милото знаеш ли какво беше слабо,като се взехме.
      А сега.... :))

      Изтриване
  4. Кайти, наистина разкошна идея! Особено за "разделнистите"! А мащерка никога досега не съм се сещала да слагам на месо - ще пробвам, мммм! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда,Сонче приложима идея е за разделностите,тъй де защо едни да "страдат" заради начина на хранене на други :)))
      А мащерката много я харесвам на свинско печено в различните варианти на приготвяне,дано ти хареса :)

      Изтриване
  5. Много практично, Кийти. Аз също готвя по няколко пъти, за да угодя на всеки у дома, не че има угодия...Не ми е идвало наум да увивам във фолио и да пека в една тавичка различни ястия.
    Мъжът ми също беше доста слаб навремето, сега гравитира около стоте:( След 20 години и 30 килограма...любов да е само:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Практично нали ? Обичам да е така,колкото и да харесвам готвенето друго си е да ти спести и време и усилия :))
      Хахаха- любов да е само :)
      Поздрави Марта !

      Изтриване
    2. Да, идеите в кулинарията са добри (поне според мен), когато са хем практични откъм време, хем вкусни!Любов да е! :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент