Да, знам заглавието е за зарибяване. И да, съгласна съм, че овесените ядки не са най-атрактивната храна. Доскоро и аз си мислех така, особено като гледах лепкавата каша, с която закусваха по-пухкавите ми колежки. Мнението ми обаче се промени, когато подтикната от нуждата да оправя перисталтиката на две от децата ми, започнах да ги ползвам в по-интересни и много вкусни рецепти.
Искаше ми се да напиша пост с аромат на ванилия и вкус на шоколад. Или да се опитам да ви изкуша, разказвайки за средиземноморски бриз, носещ миризма на печен хляб, чесън и маслини. Е нещо от това ще откриете в днешните ми рецепти. Искам да ви разкажа как, когато трънчетата в главата ми започнат да ме боцкат прекалено силно, за да се отърва от тях се затварям в кухнята. Обичам да бъда сама със себе си, лукс,който рядко ми се отдава и кухнята ми е място точно за това. Започвам да се нося из нея, да кълцам, режа и разбърквам, докато накрая съм забравила за нещата, които ме притесняват и съм започнала да се усмихвам при мисълта какво хубаво нещо ще излезе от усилията ми.
Започвам с обикновено содено тесто, в което разбърквам продуктите в следната последователност – 1 ч.ч кисело мляко угасено с 1.ч.л. сода за хляб, 1/2 или по-малко зехтин(олио), 1/2 ч.ч. натрошено сирене и разбира се, овесени ядки - 1 ч. чаша. Към това прибавям брашно, колкото да стане не много гъсто тесто (около 2 ч.ч. и малко отгоре, като всичко се бърка с лъжица).
Искаше ми се да напиша пост с аромат на ванилия и вкус на шоколад. Или да се опитам да ви изкуша, разказвайки за средиземноморски бриз, носещ миризма на печен хляб, чесън и маслини. Е нещо от това ще откриете в днешните ми рецепти. Искам да ви разкажа как, когато трънчетата в главата ми започнат да ме боцкат прекалено силно, за да се отърва от тях се затварям в кухнята. Обичам да бъда сама със себе си, лукс,който рядко ми се отдава и кухнята ми е място точно за това. Започвам да се нося из нея, да кълцам, режа и разбърквам, докато накрая съм забравила за нещата, които ме притесняват и съм започнала да се усмихвам при мисълта какво хубаво нещо ще излезе от усилията ми.
Започвам с обикновено содено тесто, в което разбърквам продуктите в следната последователност – 1 ч.ч кисело мляко угасено с 1.ч.л. сода за хляб, 1/2 или по-малко зехтин(олио), 1/2 ч.ч. натрошено сирене и разбира се, овесени ядки - 1 ч. чаша. Към това прибавям брашно, колкото да стане не много гъсто тесто (около 2 ч.ч. и малко отгоре, като всичко се бърка с лъжица).
Една част от тестото правя на топки, които нареждам в тавичката, бодвам отгоре им парче кашкавал, парче колбас или парче топено сирене (нали се сещате, че трябва да угодя на всички вкусове). В другата част от тестото слагам малко чесън на прах и ситно нарязани маслини.Този вид са ми любими и егоистично или не, но ги правя специално за себе си, а всеки е свободен да яде и от тях. Тези ароматни и вкусни солени курабийки приготвям често като бонус, когато за обяд или вечеря има нещо не толкова любимо или интересно. Ако останат (рядко се случва) са вкусни и на другия ден. А че са и полезни с овесените ядки в тях - това е безспорно!
В други терапевтични кулинарни дни зареждам с настроение чрез сладкото. Едни изключително хрупкави, с аромат на ванилия, шоколад за разкош и намек за ореховки, овесени курабийки.
Рецептата е :
- Овесени ядки 250 г
- Краве масло(олио) 125 г
- Захар 1 чаша(може и кафява)
- 6 с.л брашно- препълнени
- 2 яйца,
- ванилия,
- орехови ядки,
- шоколад нарязан на малки парчета,колкото ви душа поиска.
Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата, брашното овесените и орехови ядки и ванилията. Получава се лепкава смес, която без да се помайваме, пускаме на разстояние в намазана тавичка. Пече се на умерена фурна около 15-20 минути.
Никога не остават за другия ден. След първата изяждаш втора, трета и накрая свършват.
Толкова за терапията.
Извън нея правя и една торта с блат от овесени ядки, крем от заквасена сметана, а между тях един пръст рендосани ябълки –невероятно лека и вкусна. Рецептата я откраднах от седмичната брошура на един от големите супермаркети и си я префасонирах по мой вкус. Тъй като обаче мен тортите леко ме изнервят няма да я включвам в този пост, просто давам пример за изполването на овесените ядки дори и в такова капризно нещо като торта.
Ето как изглежда блатът .
А как ще си направите тортата, зависи само от вас.
И накрая,защото аз когато се храня, често накрая засолявам вместо да завърша със сладкото, не забравяйте – ако обичате да панирате, овесените ядки могат да се ползват и за това. При мен бяха тези кюфтенца.
Терапия, забавление или и двете - изборът е ваш.
Весели празници!
Не е скучно, Кайти, никак даже!За мен твоя постинг е много полезен, даваш ми идеи как да разчупя менюто у дома, още повече, че някои хора вкъщи определено имат нужда от разхлабваща храна, хихи!
ОтговорИзтриванеОт всичко, което си показала, единствено съм опитвала тези рошавите сладки, прави ги една колежка и скоро ни черпеше с такива. Споделям, че наистина са много вкусни!
Обаче най ме привлича идеята за солените хапки със средиземноморски привкус. Тях ще ги пробвам най-напред. Поздрави от мен!
Благодаря :)
ОтговорИзтриванеДецата пък наричат рошави питки,тези солените.
Не помня дали не сложих веднъж от любимият ни сух босилек в тях.
Ако опиташ сподели да видим,че съм забравила.
Аз обичам тестото,а тези средиземноморските стават върха !
А неволята учи на всичко :))
Поздрави и да си починеш хубаво !
Кайти, не знам за терапия, но си направих едно невероятно овесеноядково пътешествие, за което ти благодаря! И аз като Гуени веднага взимам идеи и ще внедря в практиката си тези овесени чудеса - с маслини и чесън, ммммм!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сонче!
ИзтриванеТи като по-опитна в тази част може да пробваш и с другите видове брашна,които ползваш.
Ще разкажеш после:)
Аз след твоят пост се престраших и си купих едно ръжено и едно по-пълнозърнесто брашно,та да видим...
Хубави празници !
Още малко и ще се науча да готвя. Стига само съм преглъщал!
ОтговорИзтриванеТези зърна не са много атрактивни за нас месоядните хехехе,
Изтриванено щом и те те карат да слюноотделяш мога само да се радвам.
И недей се научава да готвиш,стига да има кой да го прави вместо теб и за теб :)))))
Нали ?
Аз пък смятам, че мъжете се справят по-добре в готвенето, така че най-добре е да почваш с упражненията, докато е време!:)))
ИзтриванеИ аз мисля, че мъжете готвят по-добре, поне моята половинка, но пък нямат много голямо желание да се занимават с тази дейност...
ОтговорИзтриванеХм,на някои така им е по-удобно
Изтриване(мъже не се сърдете,ама...)
:))
Аз да кажа, че взимам акъла на гостите си точно пък с овесени ядки - омазвам риба или пилешки бутчета с горчица и настърган кашкавал, после овалвам в овесени ядки и пека.
ОтговорИзтриванеКоето съвсем не значи, че няма да ти пробвам шоколадовите бисквитки :)
А така - гости без акъл,но с пълни стомаси :))
ОтговорИзтриванеПробвай и благодаря !