На всичкото отгоре е със сметана и става за 10-тина минути. Рецептата я намерих в едно списание на мама-свеки веднъж като и бяхме на гости и веднага я снимах с телефона за да я пробвам.
Не че не купувам готови неща, но когато мога правя домашни. Вкусът на тази майонеза е като на млечната, която продават по магазините. За съществената разлика между готово и домашно, ми се иска да говоря сухо и без да си оплюя брадата какво глупости слагат в първото. Kак обаче да го направя, като от роднини, които работеха в майонезена фабрика знам, че в купешката не се влага нищо, което е в натуралния си вид. В тази рецепта има само сметана, олио и няма сурови яйца, които мен винаги са ме притеснявали.
1 ч. л. мед
1/2 ч. л. морска сол
2 ч. л. лимонов сок
Сигурно е излишно да казвам, че мерките, които са дадени са донякъде и на вкус. Червен пипер не сложих, защото не ми хареса идеята, но пък добавих малко черен. Мазнината я направих 50 на 50 с олио и зехтин.С миксера (не пасатор! важно е ) разбих сметаната със солта и меда. Според указанията на бавна скорост изливах олиото на струйка и когато накрая сметаната пое мазнината и се сгъсти, добавих лимоновия сок. Получи се леко жълтеникава, много приятна на вкус майонеза, почти като тази от магазина. Единствения недостатък беше, че стана една идея по-рядка, в хладилника това го коригирах. Имам съмнения, че медът помага на сметаната да се втечни и затова следващия път не го слагах.
След това майонезата отиде в един домашен дюнер в омлет, който беше обявен за изключително много вкусен, но за него друг път :)
След това майонезата отиде в един домашен дюнер в омлет, който беше обявен за изключително много вкусен, но за него друг път :)
А ето и следващият ми, много по-успешен опит. Мед не сложих, съвсем малко захар, но може и без нея ! Разбивах бавно и търпеливо и ето това връхче, което не пада, беше удовлетворителният ми резултат. Опитайте !
Добре изглежда и звучи, може да опитам. Отдавна не купувам майонеза и все се каня да разбия, но така и не се наканих.
ОтговорИзтриванепоздрави!
Ха, за мен това е синхронност - вчера си говорехме с един близък точно за разбиване на майонези и хайвери (аз никога не съм го правила). Супер интересна рецепта, Кайти, мерси за споделянето! :)
ОтговорИзтриванеОпитай Марта, ако можеш даже с яйца - ще стане по-като истинска. Мен малко ми е неприятно от мисълта за сурови яйца и затова тази рецепта ми дойде добре :))
ОтговорИзтриванеСонче, синхронност има - убедена съм :) При теб с разделността е малко по-сложно, но рецептата позволява - пробвай смело .