Translate

сряда, август 28, 2013

Шоколадов коблер

    

     Това е най-шоколадовия десерт, който е подходящ  в случаите когато дъщеря ми поиска „ нещо шоколадово с шоколадов пълнеж и шоколад “. Десертът е нещо средно между  пудинг и сладкиш, много сочен поради подобието на крем от шоколад и все пак не съвсем течен, защото си има основа.
      Преведох заглавието директно от английски, но не съм сигурна дали коблер е най-точното. Този път, нетипично за мен ще пропусна информацията и кое какво значело, ако някой иска да чете уики или други кулинарни блоговеJ Иначе  попаднах на рецептата  в блога на Lillian – екзалтирана американка, която пише с много удивителни и обича да пробва всякакви рецепти из нета. Точно тази ми допадна заради многото шоколад, който е на почит у нас, а предполагам и във всяка друга къща.

       Приготвянето е лесно, но и странно. Първо се прави едно рядко тесто, което се слага в тавата за печене, после се приготвя течна  смес, която буквално се излива отгоре. Получава се стряскащо на вид подобие на чорба, което при печенето се втвърдява. Течната част по някакъв начин остава отдолу под формата на шоколадов крем…ммм….много вкусен.
       Ето продуктите за основата, като първо желателно е да се смесят  сухите съставки:
        ¾ ч.чаша захар
        1 ч.ч. брашно
        1 бакпулвер
        ½ с.л. сол
        2 с. л. натурално неподсладено какао
        1 ванилия
        ½ ч.ч. прясно мляко
        3 с. л. разтопено масло
        Всичко се разбърква и се слага в тавичка за печене с размери  приблизително около 27  на 17 см (11 на 7 инча, ако държа да съм точна J ) Основата трябва да е тънка, за да се опече добре, а шоколадовото сосче да се втвърди до консистенция на крем.
        Веднага след това се прави течната смес, която внимаааателно се изсипва отгоре без да се бърка !
       ½ ч.ч. бяла захар
       ½ ч.ч. кафява захар
       ¼ ч.ч. неподсладено какао
        1 и ½ ч.чаша гореща вода.
        Най-важното условие е, да ползвате хубаво натурално какао, защото то е в основата на най-важната част от сладкиша - кремообразната. Всичко друго е донякъде заменяемо- масло,мляко или кафява например.
       После в загрята фурна, на средна към слаба температура (аз нямам градуси) и се  пече около 40 мин. Изчаквате да се охлади и поднасяте. 
       Шоколад с шоколад -  няма кой да устои на това изкушение.

10 коментара:

  1. Жесток десерт е! И аз го правих! Наистина се облещих при сипването на водата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали Траянче :-)бая блещене имаше,но стана и вече е любим у нас.

      Изтриване
  2. Много интересно нещо, напълно непознато за мен!Вкъщи шоколада е на почит, така че ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко бих могла да кажа...,но защо?!Ще стоя,ще съзерцавам....и ще преглъщам...Няма да го показвам на децата и на татко им(поне тази вечер),че ще ме обвинят в опит за убийство:))))Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехеххе Миленче, направо ме разби :)) Не се притеснявай, десертът е толкова сладък, че ще стигне за всички :)

      Изтриване
  4. Приказно, Кайти! И аз не бях виждала такъв сладкиш, вече ще го имам предвид (ако аз не успея, голямата щерка е станала спец по сладкишите, ще й го покажа, пък да видим!). :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хич не е сложен Сонче, пробвай се. Най-важно е да е с тънка основа и с хубаво какао.
    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  6. I'm so glad you tried this and liked it! Thank you so much for the link back =D

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!