Translate

петък, септември 13, 2013

Патладжан по египетски и запечено сирене със семе от копър

    
  
    Ще ми се да говоря за въображение и фантазия, но първо няколко думи за Миро. Срещите ми с него протичат винаги по един и същ начин. Говорим малко за работа, повече за децата и най-много за готвене и нови, интересни за мен рецепти. Миро ми е колега, най- предпочитаният партньор на белот по тиймбилдингите, единственият мъж освен баща ми, който не се е изнервял от свърхразсеяната ми игра. Това не е толкова важно, за мен е носталгия по отминали времена. Важното е, че Миро има сериозен, професионален кулинарен опит, от който аз с удоволствие черпя, когато се видим.
    От него знам за пълненото с петрохан свинско каре, крушите с извара и още много рецепти взети от тетрадката му със записки от времето, когато е работел в ресторант. Последният път ми каза следната рецепта за патладжан, който ми е от любимите зеленчуци. Той я научил от египтянка, която на всичкото отгоре се казвала Клеопатра J  
    Най-основно ви трябват  патладжани, сварено агнешко месо, ориз и купички за крем карамел или суфле. Поднасянето е много ефектно - оризът служи за подложка и ако не обичате агнешко, което е нещо като плънка, може да се направи и със сирене или друго месо. Тук се развихряте фантазийно и правите нещата абсолютно по ваш избор.
    В подробности приготвянето е следното:
    Избират се по-малки по размер патладжани. Осоляват се и се изчаква да падне горчивата им течност. После се запичат върху хартия за печене във фурната или се запържват (по желание). Свареното агнешко (ярешко или друго)  месо се накъсва на малки парченца и се смесва със ситно нарязани чесън и подправки по желание. Тази плънка е въпрос на вкус и въображение. 
    Филийките патладжан се подреждат по стените на предварително намазаните с мазнина купички за крем карамел. Редите ги така, че хем да има на дъното, хем и да стърчат извън тях. Целта е като подредите патладжана в купичката, да сложите вътре от плънката и да завиете стърчащите краища. Нещо такова - прилича на вързопче, което след това запазва формата си  :


     После се пече за около 30-40 минути на водна баня, за да се смесят ароматите. Ако съдчетата ви не са метални като моите, може и в микровълнова за по-кратко време. След това обръщате внимателно върху канапе от ориз и имате едно много вкусно и страхотно изглеждащо предястие.
    Моята версия е без ориз (защото не обичам), а  впоследствие поднесох с кисело мляко и чесън и беше страхотно. Изгубих нещо от египетското по пътя, но не го усещам като голяма загуба.

     Тъй като стана дълъг пост, за сиренето ще разказвам малко. Просто го навлажних и овалях в смес от семена от копър, чесън на прах и галета. Леко  запържих в тефлонов тиган, колкото да хване загар и после още топличко послужи за компания на една чаша бяло вино.  Анасоновия вкус на това сирене много ми допадна – едно такова средиземноморско. Идеята за семената я откраднах от 24 kitchen и Лорейн (ако не се лъжа) пък и ми бяха останали семена от киселите краставички и само се чудех как да зашия балтон на копчето си. Фактът, че  тя ги вложи в пържоли, аз в сирене и другите маловажни подробности няма да споменавам....
    С една дума фантазията и въображението са неща, които могат само да помогнат. И в кухнята.

6 коментара:

  1. По повод на фантазийното отношение към гозбите се присъединявам към теб на 300%:))!
    Благодаря на Миро,Клеопатра и на теб Кай за патладжанената идея-много ми допадна!
    Сиренето обаче незнайно как ми стана изненадващо фаворит и още утре ще го приготвя и за по-голяма средиземноморска нотка ще сервирам и една мастичка:))))Прекрасни предложения,браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ! Да споделиш как е станало при теб Миленче ;)

      Изтриване
  2. Много екзотично, с подчертана ориенталска нотка, а освен това, сигурна съм,че е ужасно вкусно!Още повече ми хареса описанието, не по-малко колоритно от съставките на ястията - за мен това е един от най-добрите ти постове тук!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иха, какъв комплимент :) Благодаря ти много :)

      Изтриване
  3. Ммм, звучи тъй вкусно. Особено сиренцето как си го спретнала! Слабост са ми сирената, наскоро мариновах едно такова твърдо бяло саламурено и ми беше тъй опасно вкусно. Както ми изглежда да е твоето.

    Поздрави, Хвъркатичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе Мартичка, сиренето май всеки го хареса, а него го направих толкова набързо. Даже снимката ми е от телефона хихихи , ама казвам само на теб, че срам, срам, най-вече заради компромиса.
      Радвам се, че ти допадат :)
      Поздрави !

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!