Translate

вторник, ноември 05, 2013

Подскачащ сладкиш с маково семе





     Есента е време, когато лека полека започвам да правя с по-калорични десерти и по-тежки меса. Месата са ми любими, но сега ви представям едно сладко,интересно, по-различно, лесно и вкусно предложение. Ако трябва да опиша този сладкиш с думи, ще кажа -  сиропиран, сочен и сладък, но за оригиналност (каквато  обещах) добавяме макови семена, които  предизвикват един приятен звук кръц..кръц…докато го ядете, сякаш някакви топченца подскачат шавливо из устата ви.
     И ако дотук не съм успяла да ви заинтригувам, нататък нямам шансове J
     Този сладкиш опитах  на гости на приятелка на майка ми, която се пошегува, че няма да ми каже как се прави, за да ходим по-често у тях. Не ми каза наистина, но не  ще да е била много сложна,  дори и за моите крехки сладкарски умения, щом успях да скалъпя прилична рецепта. Най- важно тук е маковото семе, което придава специфичния характер и забавното пукащо усещане когато ядете. А името на сладкиша го измислихме с децата.
     Първо правя захарен сироп – 2 чаши вода и 1/2 захар. Добавям и карамфил - за екзотика, предполагам може и половин изцеден лимон, за по-свеж вкус. Оставям да изстине.
     След това :
    2 яйца се разбиват добре с  ½  чаша захар.
    В 2 ч.ч. брашно (пресято) се слага бакпулвер. Целта е да стане гъста смес, но не толкова, че да не може да се изсипва в съда за печене.
    1 ч.ч. кисело мляко 
     ½ ч.чаша разстопено масло (може и олио)
     2 с. л. маково семе
     Към разбитите яйца добавям киселото мляко, маслото, накрая брашното и бъркам докато стане въпросната гъста смес. Слагам и маковото семе. Изсипвам в предварително намазнен съд за печене и слагам в загрята фурна. Пека на умерена температура (около 30-40 мин зависи от фурната ви).
     След това изваждам, изчаквам 5 минути и започвам с лъжица да го заливам със захарния сироп – на няколко пъти, докато поеме. Прибирам го в хладилника и след час (толкова устиска народът у нас) – ядем. Кръц…кръц…подскок...да се радвате като мен на есента и да ви е сладко




    

5 коментара:

  1. Кайти, красота !!!! :) Днес пак мислех да съм на редуцирано ядене, и съм, а с постинга ти просто се наядох (дано не ми се лепне!) - какво да кажа, освен едно голямо "БЛАГОДАРЯ!" :) А рецептата ще си я запазя, интересен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сонче! С твоята фигура едва ли едно преяждане ще те уплаши. А рецептата не е уникална, ако имаш твоя -ползвай я, само добави мака. Между другото него щях да го проверявам в нета и после да си говоря с теб- нали макът се водеше някакъв упойващ :) Едва ли в тези количества де...ние не го усетихме хихихи.Какво ще кажеш по въпроса :)

      Изтриване
    2. Кайти, ха хах, не ме плаши наистина преяждането, ма бързо започва да ми харесва! :))))) Доколкото знам, има съъъвсем малко опиум в маковото семе - и действа добре, понеже е малки количества - не прави пристрастяване, действа подпрагово, не те замайва, а просто подобрява настроението. Помня, че през соца, 80-те години, баба ми носеше кифли с маково семе - после изведнъж изчезнаха - нашите ми казаха, че са го забранили, понеже макът по принцип е забранен и семето също съдържало нещо-си. Явно в демокрацията са решили, че не е опасно. И аз го обожавам, ама рядко го ползвам, сега, покрай теб, ще си взема пак. :)

      Изтриване
  2. Много обичам маковите семенца, и това тяхно пук-пук-скръц, ще пробвам това ново сиропирано предложение! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      Ще се радвам да опитате маковите семенца. Аз си ги ползвам често, най-вече за поръсване - на банички например, разнообразяват :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!