Translate

сряда, февруари 26, 2014

Домашни тортили, стават и за начос


   Тези мексикански щуротии  се промъкнаха в нас покрай децата. Във филмчетата 90% от героите ядат или начос или буритос или нещо подобно. Основното, което ги свързва е тортиля - мексиканска питка с царевично брашно. Не претендирам, че давам най-точната информация за тези храни - когато опитах да проуча нещата се обърках още повече :)
    Сега ще споделя и една лична тайна. Много често използвам здравословието за причина да направя това, което си наумя у нас. Е, често наистина предпочитам домашно приготвеното, вместо дежурното изречение на милото " В магазина има готово, защо си играеш да го правиш вкъщи "
Така беше и с купешките тортили - децата ги харесаха, но аз не - бяха ми безвкусни, жилави, а отзад на опаковката имаше вложени сума ти неща, повечето от които не приличаха на нищо, което става за ядене. Освен това обичам да меся, факт на който още се чудя, но това е положението - няма какво да ме спре. 
    Рецептата копирам директно от свежата Анабел от 24 китчън. В линка има и клип, улеснението е пълно. Моята промяна на рецептата беше, че замених една чаша пшенично брашно с  царевично. Освен това реших да приготвям половината доза, от нея ми излязоха 4 тортили, но това може би защото и чашата ми беше малка.

 Продукти за цяла доза :




           3.5 ч.ч. брашно    
           1 ч.л. сол
           0.5 ч.л. сода бикарбонат
           0.5 ч.ч. олио
           1 ч.ч. гореща вода








     В купа смесете брашното със солта, содата, олиото и водата. Разбъркайте и омесете тестото около 20 пъти, като го натискате, за да се образувал глутен. Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Оставете го 15 минути да почине. 
   Разделете тестото на половинки, след това на четвъртинки. Всяка четвъртинка разделете на четири топчета. Разточете всяко топче с точилка много тънко. 
   Изпечете тортилите в загрят тиган без мазнина. Печете по 30 секунди от всяка страна или докато се издуе тортилята и се образуват мехурчета. Аз подскачах от радост, че се получават точно такива. Ако можех да докарам и идеално кръглата форма на готовите и салто щях да направя, но това не можах, язък.
  
     Подреждате ги една върху друга в чиния. Слагате във всяка по желание някаква плънка, увивате и ядете. Това представлява бурито. Снимка на готово такова нямам, защото като ги изпекох и децата вече дебнеха около мен и чакаха да грабнат чинията с готовата и увита с плънка тортиля. Хубаво е, каквото и да правите, да го направите веднага след като изпечете тортилите -аз чаках да направя всички и те после станаха чупливи и трудно се увиваха.
   Но дори това се случи - може да направите чипс от тортиля, като я начупите на парчета, намажете с олио, отгоре сложите каквото искате и запечете за десетина минути. Това пък май се казваше начос. Моят начос (първата снимка) е от готовия тортила чипс, с някакво месо,кашкавал, кетчуп и майонеза. Надявам се да е последния начос, купен от магазина, който ще приготвя у нас, но за това последното не съм сигурна и няма да се заричам :)





9 коментара:

  1. Страхотни! Стават и само така за хрускане, но и с плънката обожавам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) и аз така - и двата варианта ;-)

      Изтриване
  2. Благодаря тортичка :) Аз пък си харесах едни плетени неща, но ще е хубаво да ме научиш да плета :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ехее, ето какво ще бъде съботното ми упражнение в кухнята! Ще се пробвам с грахам или ръжено брашно, да видим какъв ще е резултата. Напоследък съм се развихрила с едни съвсем елементарни брускети с домати, авокадо, босилек, чесън и зехтин, начосите ще ми дойдат естествено продължение на темата :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Супер !! Ще се радвам да опиташ и да споделиш :)) може и аз да открадна идея от теб. Единственото, което ме притеснява в тези брашна, е че те са по-тежки и по трудно се "събират" за месене, затова и не съм правила тесто без да добавя и бяло брашно - презастраховах се един вид. Но сега ще има кой да ми каже резултата :)

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова вкусно изглежда всичко, че не знам как да не се насити човек само от картинката, Определено днес за вечеря ще се опитам да ги направя и дано да успея.И аз съм за възможно по домашно приготвените изделия особено що се отнася до кулинарията и за здравословното ни състояние и ако имаме малки деца е чудесен пример за тях, да видят, че не всичко може да бъде толкова вкусно като домашното.Надявам се да ни пишете пак с невероятните си рецепти като някой десерт, който е подходящ за тази.А и брашното се меси така лесно и приятно, да не говорим за начина по който се издува по късно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за хубавите думи. Надявам се да успеете с вечерята и да споделите после :) Колкото до десертите - там не съм много в стихията си, но се надявам съблогърките ми да ударят по едно рамо по темата :)) Имаме в блога сладкиш и питки със здравословните тъмни брашна, а може и нещо ново да пуснем по-нататък :)

      Изтриване
  6. Вчера направих :) Искам да изкажа голяма благодарност за предоставената рецепта! Не, че се хваля... но се получиха перфектни ! :D

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент