Translate

вторник, март 25, 2014

Овчарски пай по български

    



     Не обичам много мусака, но у дома я харесват и ща не ща я правя. Овчарският пай ми е почти същото като нея, а за него го знам от книгата на Mиро “Cooking the English way " и за да уважа авторското право и оригинала ето как са написали рецептата в книгата :
     Понеже  чат – пат овчарски пай виждам и по други блогове  (Траянче – намиг ;)  да взема да си кажа и моят вариант.
     Общо взето представлява задушена с подправки  и зеленчуци кайма върху която е сложен пласт картофено пюре, като цялото това нещо се запича във фурна. Дали ще изберете вариантът от книгата или моят– избирайте според вашата гледна точка J
       Моята в случая е, че на мен тази манджа ми е по-лесна, защото милото вари картофите и мачка пюрето, че и каймата задушава, понякога даже от предния ден, а аз съм седнала да ви разправям как готвя  J но разбирате защо ми е по-лесно от досадното рязане на картофи на кубчета, още повече, че е по-леко и като консумация.
      Правя картофено пюре от 6-7 големи картофа, в което слагам малко масло и разреждам с чаша доматен сок ( или домати от буркан). Пробвах с добавено прясно мляко, но стана различно и усещах липсата на киселичкото . Отделно се задушавам кайма (като за сос за спагети) със лук, чесън, моркови и подправките – мащерка, магданоз, чер пипер и сол. Този соев сос в рецептата от книгата леко ме изненадва – кой ли английски овчар ще го е знаел… и аз го пропускам.
      После в една неголяма тава застилам ред пюре, по средата кайма и отгоре пак пюре. Настъргвам кашкавал и пека колкото да се зачерви отгоре.





        А този картоф го показах на децата с думите :
-          - Вижте  картоф –сърце.
-          -Картоф – дупе – контрира хихикайки синът ми.
        Казвам ви - гледната точка..

8 коментара:

  1. :))) Не съм правила пай по овчарски, но все съм се чудила защо така се казва. Звучи ми доста изтънчено, за да са го правили някога английските овчари, или пък рецептата е претърпяла изменения рецептата - виж ако беше с агнешка каймица или мръвка, можеше да кандисам, че така се е приготвял

    Сега като написа, че е дупе, как да го видя като сърце този картоф? Взе на бюст да ми прилича:)))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Английските овчари хич не са били прости :) даже е с говежда кайма :))) И като се замисля, не знам защо е преведен като овчарски пай - пастирски трябвало да е.
      И...чиста проба дупе си е хихихих
      Поздрави Марта :)

      Изтриване
  2. Любима манджичка е този пай у дома. Така ме усмихна рано-рано - намиг и на теб:) Твоят вариант много ми харесва, ще пробвам и аз така с два пласта картофи. Иначе детето си е съвсем право - не го обърквай със сантименталности/ нали е мъж/:) Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче благодаря :) Иначе първия път пробвах върху каймата да мажа пюрето, ама стана едно омацано...размесено...та затова реших първо пюре, после кайма и накрая пак пюре - така ми става на пластове. Малко е дебел по този начин, ама аз трима мъже храня - с едно парче се засищат :))

      Изтриване
  3. Ей, много идейно, като имам да си признавам, че и аз мразя да се туткам с правенето на обичайната мусака! Хареса ми!
    П.С. Кайти, сърце е, няма спор!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси :)
    Сърце, дупе, цици - мен ако питаш работата е ясна накъде бие :)))
    иначе това е само за Меджик и някое нейно умозаключение :))

    ОтговорИзтриване
  5. Много се радвам че ни пишете и споделяте подобни вкусни гозби както се казва от едно време.Друго е да се прибереш у дома и да сготвиш нещо прясно и топло. Да не говорим, че ако не се прави ще трябва само по заведения да се яде,което излиза доста по скъпо.Не съм правила подобен пай, но много често ми се отдава възможност да приготвям различни домашни ястия за моето семейство. Изглежда ужасно вкусно и може би още утре ще се опитам да го сготвя само да снабдя някои продукти.Картофа е уникален с тази форма на сърце.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ! Паят е лесен - пюре и кайма,а защо не и друга плънка, а ти опитай за разнообразие на мусаката :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!