Translate

понеделник, март 09, 2015

Крем карамел


   Има неща, които у нас готви само мъжът ми. Не че не ги умея, но поради някакви причини съм отказала да ги правя - от инат или защото има кой да се занимае с тях. Kрем карамелът е един такъв негов специалитет, не е труден десерт и лесно се навих този път поне да гледам. Е, включих се в приготвянето му, но малко - само мерих съставки и приготвих карамела. Което ще рече повече захар, и солиден слой втвърден карамел в купичката на готовия крем, който да избивам след като съм го изяла. Както правех с кремовете, приготвени от майка ми.
   Ако има и други като мен, които или не са правили крем карамел или няма кой да ги напътства, ето и рецептата по-долу.
   Тя е с обичайните 6 яйца, но по-малко мляко. Има вариант да се прави направо в  цяла тава, вместо в отделни съдове, но лично на мен той не ми допада, което разбира се, си е въпрос на вкус.

6 яйца                                    
600 мл. прясно мляко                                                             
100 г захар                                                          
ванилия                                       
                                   

За карамела:  6 с.л. захар                                                                    
 
  Прясното мляко, леко затоплено, се разбърква със захарта и ванилията, докато се разтвори захарта. Яйцата се разбиват добре и се смесват с млякото.
  Захарта за карамела се изсипва в малък метален съд и се разтопява на котлона, докато се получи карамелен сос. Внимава се да не стане съвсем кафяв и бързичко се разпределя в купичките за крема. Върху тях се изсипва внимателно яйчената смес. Купичките се поставят  в метална тава, а в нея се налива вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 150 градуса, но за да не стават шупли в него, водата не трябва да завира. За целта или фурната се намалява или се долива студена вода. Когато отгоре се зачерви и сместа се е стегнала е готов. Което при моята печка отнема толкова време, че накрая търпението ми е готово доброволно да умре. Което вероятно е причината Аз не правя крем карамела у нас.
  От получената доза ми излизат около 8-10 купички, в зависимост колко ги пълня. Накрая кремчето се обръща в чиния и се напада.


 

8 коментара:

  1. Мда, трябва търпение Кайти :) Аз правя крем карамел, но в тава, дори често, понеже бързам и захар не карамелизирам. Е, изяжда се, но не е този хубавия крем карамел.
    Твоят изглежда мммного вкусен. И вече съм решена и аз да го направя в купички, трябва ми само и на мен търпение, и дано се получи толкова добре както при теб!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вили ! Сигурна съм, че ще стане, щом го правиш в тава, ще стане и в друго :) Аз и толкова търпение нямам :)

      Изтриване
  2. Ехее, аз не съм се пробвала досега да правя крем карамел, просто защото не съм му любител. Но май ще се прежаля и ще зарадвам домочадието, вижда ми се лесно! ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е станал. Аз последният път така се престарах, че станаха сладки бъркани яйца:)

    ОтговорИзтриване
  4. Опитай Гуени лесно е, а на милото можеш да дадеш да бърка яйцата, както беше при мен :)

    Траянче благодаря ти, на теб пък и пилешкото ти се получава без съмнение :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен крем карамел се е получил. Заслужава си усилието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Тили ! И твоите сладки пилета си ги бива, заслужават да ги пробваме :)

    ОтговорИзтриване
  7. Направих! Но друг път едва ли ще повторя, няма такова чакане, при мен беше час и половина... аааа! ;)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент