Translate

петък, януари 04, 2019

Лъжлива шкембе чорба

Честита Нова година! Реших да навестя поизоставения напоследък блог и да споделя нещо ново за мен, пък дано се хареса и на други.

Празниците още са в силата си, ядене, пиене, пак ядене и пиене, на човек малко му втръсва от тежки софри и махмурлук, затова давам идея как да си направите лесно и бързо един достоен заместител на класическата шкембе чорба, която се явява като цяр за подобни проблеми, но пък изисква доста подготовка.

Аз лично не обичам шкембе чорбата, мирише ми много вкусно, но онова дето плува вътре, не, няма начин да го ям..брр! Наскоро гледах Черешката на тортата и там една веганка най-неочаквано ми разкри тайната на лъжливата шкембе чорба. Точно това исках! Хем да е шкембе чорба по вкусове и аромат, хем да не е със шкембе. Всъщност трябват ви гъби, по точно - кладница!

Ето рецептата:

  • 500 г кладница 
  • 50-60 г масло
  • 2 чаши вода 
  • 1 чаша прясно мляко
  • 2 супени люжици нишесте или брашно
  • люта чушка, оцет, чесън, сол
Гъбата се почиства и нарязва, като дебелата и жилава част се маха, а меките й части се нарязват ситно.Запържваме с маслото докато омекне и пусне сос. После добавяме брашното, бъркаме енергично за да не става на бучки и добавяме 2 чаши вода плюс млякото. Слагаме сол на вкус. Чорбата се оставя да уври на среден огън, трябват й 15-ина минути. 

Отделно си приготвяте класическото овкусяване за шкембе чорба - аз пекнах едно люте чушле на котлона, стрих го в малко оцет, добавих стабилно чесън и готово! Може и по друг начин - да се сгорещи масло и в него да се добави пипер, сладък или лют, с което после се полива чорбата. Ето тук е описано съвсем подробно.

Да ви е вкусно! :)

2 коментара:

  1. Браво, изглежда супер :-) Айде някой ден да се престрашиш и с истинското шкембе, така както опита езика ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. За много години! Чудна е станала!

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!