Изпратих зимата, с едни карамелизирани ребра. Те постояха една нощ в марината от 2 с.л. соев сос, 3 с.л. мед и малко червено вино. По едно време ги снимах, още не бяха се карамелизирали докрай, но иначе нямаше шанс да ги докопам за фотосесия. Аз не обичам сладко-соленото, но нали разбирате - изпълнявах желания. Ако и вие не обичате, ТУК Гуен ги приготвя с кетчуп - стават приятни и вкусни и не по този начин сладки.
Правих торта, правих пържолки, правих и други работи и накрая си викам, я да взема да изпълня и едно свое желание. От много време подминавам рецептата за френска лучена супа. Все се чудех как така в нея ще се мотае само някакъв гол лук и ще е вкусна. Обаче французите не ще да са прости (кулинарно) хора, та си викам, я да се хвана сериозно и да взема да се пробвам. Значи номерът е в използването на бульон-може зеленчуков или месен - без значение от какво месо.
Предполагам става и с кубче, но аз съм решила, че ако е гарга, ще е рошава (за гаргите друг път, че много теми в един пост си е не кулинария, а чесане на езици) и си ползвах нормален бульон, в който съм варила месо. Ето накратко технологията, много е лесна и вярно, че може да се яде и като супа и като лека вечеря. Продукти ( приблизителни за около 2 големи * порции ) :
4 глави лук, нарязан на полумесеци
масло за задушаване на лука
1 литър месен бульон
150 мл бяло вино
2-3 лъжици брашно
мащерка, дафинов лист, черен пипер
филийка хляб и някакво твърдо жълто сирене - при мен ементал, но мисля, че и с кашкавал ще се получи.
След като сте си поплакали добре, задушете в масло нарязаният на полумесеци лук, докато омекне и хване загар. Бъркайте сегиз - тогиз да не залепва. Добавете брашното и бъркайте за да се запържи и то. После добавете виното, оставете малко да поизври и сипете бульона. Оставете (пак бавно) за известно време. Към края сложете един дафинов лист и мащерка. Моето вино беше някакво шардоне - придаде приятен аромат на супата, а месният ми бульон си беше от истинско селско добиче и нямаше как да не се получи страхотния вкус.
В крайна сметка с тези филийки хляб, ементала отгоре им и плътността на супата, се получи една чудесна лека вечеря, която си заплювам и за лятото.
И накрая, както казваха мъпетите навремето, гледайте ни и следващия път, когато ще прочетете за един Меxican Nachos Cake. Какво е туй чудо ? И аз не знам точно, сготви го един наш редовен читател, аз го видях само на снимка и изглеждаше вкусно, с препечена кора отгоре, пълнеж от зеленчуци и някакво тънко тесто за основа. Или поне така ми се видя,но не съм сигурна и затова го чакам с нетърпение.
* голяма порция в нашето семейство е когато от лакомия си сипеш два пъти
Честита кухня! Все такива вкусотии да правиш в нея:)
ОтговорИзтриванеМерси :)
ОтговорИзтриванеМмммм.... ребра. Спомних си един разказ :)
ОтговорИзтриванеЧестита нова кухня, голям кеф, а! :))
ОтговорИзтриванеИ аз ти пожелавам да си шеташ в нея с удоволствие и вдъхновение!
Тази френска лучена супа отдавна исках да я опитам, мисля че след този вкусен пост няма какво да отлагам!
Мерси :) Аз и без това се шегувах у дома, че като направя кухнята ще си я присвоя като моя стая и няма да пускам никого. От което всички останаха много доволни разбира се :))
ОтговорИзтриванеБих опитала супата. Всеки път като я срещна във френски четива се каня да опитам:)
ОтговорИзтриванеОпитай, ако ти се занимава направи най-оригиналния вариант - с препечената франзела отгоре :)
Изтриване