Наскоро открих смокиновите листа като интересна подправка, придаваща характерен вкус на различни ястия, включително и месни. Видях из Нета, че листата на това свещено дърво са нашироко използвани с такава цел в средиземноморската кухня - нормално, в тия области смокините са често срещани. Но и у нас ги има. А изсушените листа са дори още по-ароматни от свежите.
Тук ще покажа кюфтета, съвсем обикновени, на скара, с леки модификации - особеното е, че съдържат тиквички, люти чушки и смокинови листа. Ето я рецептата:
800 грама кайма (аз си я правя от 2/3 свинско и 1/3 телешко)
2-3 средно големи или големи тиквички
2-3 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 яйца
сол, чубрица
черен пипер, червен пипер
кимион, риган
смокинови листа
няколко люти чушки (по желание)
Тиквичките се настъргват и се изстискват, преди да се сложат в сместа, защото са много водни.
...
Така приготвени кюфтетата - с тиквички - стават някак полувегетариански... ;) Но на вкус са си истински кюфтета!
...
...
...
Много интересно, Соня! Провокирана съм да опитам, още повече, че на село имаме смокиня и мога лесно да си набавя смокинови листа.
ОтговорИзтриванеП.С. Снимките са много артистични, с тези люти чушлета! :)
Благодаря, Гуени! :) Такъв вид чушлета, те са почти сухи, натроших в част от кюфтетата.
ИзтриванеЕха! Супер интересно е това предложение, Сонче ! И аз си правя каймата в същото съотношение и имам село с много смокини :-)
ОтговорИзтриванеИмам два въпроса - мога ли да не слагам тиквички и листата, ако са пресни как да ги добавя- ситно нарязани може би ??
Поздрави ! Ще суша листа ;-)
Кайти, значи и ти харесваш аромата на смокиня - той наистина пасва на повечето неща! :) Тиквичките са по желание - аз реших да пробвам с тях, за да намаля малко месото, а да получа същия обем, че нещо много месо ядем :))) Като са пресни листата, и аз такива слагам засега - нарязани на ситно, да - не е проблем да се сложи и повече от тях. (на тая доза нарязах 5-6 съвсем малки листа, около 5 см диаметър, и се усещаха)
ИзтриванеТук направо ме застреля:) Изглеждат чудесно и ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! :) Да ти е сладко! :)
Изтриване