Translate

неделя, април 15, 2012

Първият ми Великденски козунак, обредна пита за Рожден ден, за Кръщене и боядисани яйца

За този Великден реших да се пробвам да направя за първи път в живота си козунак. Речено-сторено. Рецептата взех от нета, с някои модификации, тъй като явно не бях оразмерила добре продуктите, и се наложи да добавям брашно, захар, да звъня на Майка ми за консултации и т.н. :) Получи се! И вкусен, и "на конци", и интересен на вид - макар че не го плетох, както бях замислила и както е прието. Направих го на два вида рулца, едните - пълнени с рязани сухи смокини, стафиди и орехи, другите - със сладко от круши и орехи. Разположих ги едно спрямо друго като вита баница, спираловидно някак, и горе-долу се оформи творението ми. Рулцата, след като се затворят с пълнежа, се усукват. Новото, което научих при направата на козунака беше, че, когато едно тесто е втасало, ти можеш да го месиш отново (да го "премесиш"), но след това трябва да чакаш отново да втаса.







Това ми беше грешката при направата на питата за Кръщението на Бебето, което направихме на тази Цветница. Направих я с голямо желание, но много я модифицирах и мачках, преди да я оформя за печене, и не стана това, което исках. Явно, защото след мачкането не я оставих да втасва наново. Е, изяде се и свърши добра работа, но днес разбрах, че едната от Сестрите ми, която беше кръстница и раздаваше от питката след кръщенето, казала, на майтап, де, че трябвало да вземем и резачка!!! :)))





Един ден преди Цветница и Кръщенето, на Лазаровден, Съпругът ми имаше Рожден ден - изкарахме го в тесен семеен кръг, предвид предстоящото Кръщене. Не че постим, но той пожела да се почерпим с някоя хубава пита от грахамово брашно. Реших да я направя като вид обредна - със знаци, плетки и т.н. Тя се получи интересна - много по-мека и бухнала. Погачите за кръщенето и за рождения ден ги правих в един ден, една след друга - и имаше видима разлика. Ето какво става, когато се притесняваш дали нещо ще стане - както се притеснявах аз, правейки питата за кръщенето.:)






Христос Воскресе!


10 коментара:

  1. Воистина Воскресе !
    Всичко хубаво на теб и близките ти !
    Сонче всичко е много красиво,а питката ти с тези знаци по нея е просто магическа,но
    няма как да не е нали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти! :) Много здраве, щастие и любов за теб и семейството! Магията, наистина, е навсякъде, ако имаме съзнание за нея, ще я видим, както и красотата, щастието и т.н. :)

      Изтриване
  2. Воистина Воскресе!
    Меджик, поздравления! С риск да се повторя, но в моите очи умението да направиш хляб, козунак или обредна пита, е повече от достойно за уважение!Коментарите са излишни.
    Сърдечни поздрави и за твоя съпруг, желая много здраве на него и цялото ви семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуени! И вие бъдете здрави, щастливи и удовлетворени! :)

      Изтриване
  3. Христос воскресе!
    Чук-чук с яйцето - виртуално :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Во Истину Воскресе!

      Чук-чук, да видим кое е бияч! :)Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Уауу! Браво за резултата! Аз не смея дори да се пробвам с пита, камоли с козунак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! :) Пожелавам ти да се осмелиш!

      Изтриване
  5. Браво! Изтървала съм твоя козунак и обреден хляб, но сега наваксах и си напълних окото (и не само;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дора-Марта! Похвала от теб за мен е много повече от похвала! Да ти е сладко! :)))

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!