Предишният път засегнах темата за здравословното хранене и в тази връзка споменах ръжената питка, която моя любим мъж прави. Аз не умея да замесвам хляб, никога не съм се опитвала, но той може. Това според мен е самодостатъчно умение за всеки човек, какво да кажем пък за един мъж - да омесиш хляб с двете си ръце, просто цена няма!
Днес специално наблюдавах процедурата по сътворяване на хляба, изглеждаше съвсем лесно отстрани.
Продуктите:
1 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
1 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка захар
1 непълна чаена лъжичка сол
1 супена лъжица олио
2-3 ч. чаши ръжено брашно
Изсипвате киселото мляко в дълбока купа, добавяте яйцата и разбивате. После идва ред на содата, захарта и солта, отново разбърквате добре. Добавяме и олиото в сместа. Накрая се сипва и обърква брашното до получаване на тесто, което повече прилича на гъста лепкава смес.
Изсипваме тестото в намаслена тавичка и печем на подгрята фурна около 20 минути на 220 градуса с вентилатор.
След изваждането от фурната, питката се оставя да почине поне пет минути, завита като бебе в няколко памучни кърпи.
Междувременно из цялата къща се е разнесъл такъв божествен аромат на прясно изпечен хляб, че всички сме се изтипосали в кухнята и преглъщаме като гладни сирачета.
Най-обичам последното действие - излапването на топъл резен ръжен хляб, намазан с масълце и наръсен с шарена сол.
Днес комбинирах ръжената питка с порция доматена крем супа, които се съчетаха идеално. Ако имате останал буркан с домати за готвене, не му мислете - пасирайте ги и си направете една лека и приятна доматена супа, подправена с босилек или черен пипер. За финал аз си добавям лъжица гъсто кисело мляко вместо сметана.
Добър апетит!
Браво на съпруга ти ! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеПитката изглежда много вкусна.Аз много обичам соденото тесто,защото направеното с него е лесно и вкусно и на другия ден.Това с маята още не съм го разучила добре и много-много не посягам да го правя.
Ще опитам този вариант,скоро си купих пълнозърнесто брашно,чудя се дали ще стане и с него,би трябвало нали ?
Представих си как чудно е миришело у вас :)
Поздрави !
Много вкусно! Браво на съпруга! Моят прави вино, аз меся хляб от години. Само ръжен не съм правила, смесвам брашната. Изглежда ми по-лесно със сода да се забърка тесто, а съм чела, че е и по-полезно. Трябва да опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави на фамилията!
Аплодисменти за Любимия ти, Гуени! :) Ех, тези мъже! С каквото и да се захванат в кулинарията - всичко им се удава! :) И моят като на Дора-Марта прави вино и досега никога не е месил - мислела съм да го уча, но винаги ме обезоръжава като почва да хвали моите питки, и така...:)))))
ОтговорИзтриванеТази мъжка ръжена питка изглежда много вкусно. Тъкмо се чудех утре какво да сготвя, ето чудесно предложение, хубави снимки и благодаря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Кайти, Меджик, Марта и "почивка бали"! Предавам поздравленията на задочния участник в нашия блог, а на вас пожелавам - Хубави празници!
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя ръжена питка и се получи много вкусна :)голямо БЛАГОДАРЯ за рецептата
ОтговорИзтриванеТова са най-приятните коментари, благодаря и аз за споделеното удоволствие! :)
ИзтриванеПоздравления за вкусната питка, с многомалко продукти, а изглежда вкусно при това е доста бухнала браво, още днес ще се опитам да я направя и като прочетох това...." След изваждането от фурната, питката се оставя да почине поне пет минути, завита като бебе в няколко памучни кърпи.Междувременно из цялата къща се е разнесъл такъв божествен аромат на прясно изпечен хляб, че всички сме се изтипосали в кухнята и преглъщаме като гладни сирачета....." с тази миризма толкова уютно и мило прозвуча, знаете как да споделяте своите статии браво на вас, малко са блоговете като този. Но от миризмата може и на съседите да им се дояде.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеП.С. Гаранция, че и на съседите ще им се дояде! :)))
страхотна е питката!! аз не бях правила ръжена питка преди това и не вярвах, че ще се получи, но стана супер :)) мерси много!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива, да ви е сладко! :))
Изтриване2-3 чаши брашно... - доста широк диапазон и огромна предпоставка за грешки, ако човек няма опит с тестото за хляб.
ОтговорИзтриване