Translate

вторник, септември 04, 2012

Лято сбогом .

   
   Лятото свърши. Не само, защото из въздуха мирише на печен пипер, а звуците на резачки са нещо обичайно за почивните дни.
   По ненарочна  статистика го установявам винаги, когато наближи началото на септември, защото тогава имам рожден ден. Винаги за ден -два става хладно и един тъничък вятър напомня злорадо - Радвай се докато има още топли дни, че ще свършат.
    Горещи дни ще има, даже и през ноември, но нищо няма да е същото. Аз обожавам топлото, дори да ме кара да лепна като тулумбичка или да ми забавя мисловните и физически процеси, като муха, залепнала в мармалад.
   Точно с мармалад от сливи реших ритуално да се сбогувам с лятото.
    Сега ще напомня, че ние трите още в началото решихме тук не само да готвим, но и да си говорим. Затова отново няма да ви утежнявам с рецепти. Сладко от мармалад може да си направи всяка домакиня, стига да иска. Аз от друга страна не съм и от домакините, които фанатично ще правят всякакви зимнини, само защото домашното било по-вкусно. Когато мога обаче ( при мен е когато имам време) с удоволствие правя някой мармалад, защото е лесно и приготвянето му е микс от аромати, консистенции и вкусове.
     Ето нарязаните сливи, които стояха една нощ със захар. Отвътре са жълто-зелени като сгорещени и изсъхнали от юлското слънце треви, а отвън сини като топла августовска нощ. 


   Следват любимите ми неща - няколко карамфилчета ( по навик сдъвквам едно ), ванилия на прах и няколко листа индрише. Карамфилът придава един особен тръпчив аромат,който се допълва с този на сливите. Ванилията е....ама  вие си знаете вълшебната и миризма, няма какво да ви я описвам. А индришето подозирам, че се ползва и защото е естествен стабилизатор. Заедно със сливите са като магия. Лятна магия.


  След това го оставям да се вари кажи - речи само, но бъркам по малко.Накрая слагам в бурканчетата и готово. Това, което не се е събрало в тях, бива почти веднага изядено с няколко домашно - приготвени бисквитки.

    Мдааа...лятото се изниза като мехурчетата на направения от дъщеря ми Принцески плодов пунш ( проста лимонада, с парченца плодове, ама и индустрията за деца не прощава ).



      Пиех студената лимонада в горещия ден и се прощавах с лятото.Спазих кулинарния ред, като го посрещнах със скарите и го изпратих с десерта.
Ще го чакам догодина отново. С разни спомени и няколко бурканчета мармалад.

8 коментара:

  1. Кайти, голяма си изкусителка! :) Запали ме с това сладко и ще взема и аз да направя - за пръв път в живота си! :) Майка ми го прави печено на фурна, ще я питам как точно и ще направя и аз - става едно тъмно и сладко-кисело, мммм :))) И, освен че напомнят за лято, сливите са някак посредници между лято и есен - навяват мисли и за вино и пр. есенни красоти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда Сонче - сливите се оказаха нещо, което доста ми хареса. А ти,ако имаш възможност опитай това на фурна, хем по-лесно, хем и сливите остават целички. И е вкусно :)
      Хареса ми вметката за виното - не обичам есента, но виното много :))

      Изтриване
  2. Здравей, миличка Кайти!
    Не тъгувай за лятото! Ти си добро момиче и вярвам, че през горещото лято си успяла да складираш достатъчно топлина в сърцето си срещу студената зима и около теб ще е винати топло, уютно и приятно.
    Поздравления за хубавия конфитюр!
    Мането също е направила доста сладка за зимата.
    ОТ ягоди, кайсии, сливи с праскови, само сливи...е май толкова. Най-обичам сладкото от сини сливи.
    Обаче моето е без индрише и карамфил. Заменям срещу ягоди!:))) Става ли?:)))
    Сега вече ще разговарям с едно сериозно и помъдряло момиче, пораснало с още една година!
    Бъди жива, здрава, много щастлива и все така усмихната и весела!Запази детското у себе си, детенце! Не пораствай много!:)))
    Прегръщам те сърдечно!:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не си познала Мане - сериозно и помъдряло друг път :)) Само с една година остаряло, ама не и на акъл :)) И добре, че децата ми са малки, че покрай тях мога да се вдетинявам без да бие на очи хехехе.
      Викаш другия път като се видим аз да нося от сливи,а ти от ягодки ? Става.
      Как обичам пък сладко от ягоди ммм... не е истина.
      Благодаря ти, прегръдки и от мен :))

      Изтриване
    2. Аз се прощавам с лятото... от морето! Няма вече нажежен пясък, нито топли нощи на брега, малко е тъжно в края на сезона. Няма да идвам повече през септември на море...

      Изтриване
    3. Не тъгувай Гуени :))
      Пожелавам догодина да наваксаш тройно с морето и лятото.

      Изтриване
  3. Браво на девойките! Все такa високо ниво поддържате ;)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!