Translate

вторник, ноември 20, 2012

П, Пости, Праз

 

  Постите ли ? Аз не, но веднага оказвам пълна подкрепа на тези, които спазват тази традиция, с няколко идеи. Хрумна ми, когато правех набързо ей тези гъбки, напълнени с чесън и маслинка . Странна, но приятна комбинация между другото (и се извинявам за туфата с магданоз, но аз него не го ям, а направо паса ).
    Та значи - имам един любим зеленчук, който е леко пренебрегван и с който ще ви занимая след малко – праз. Той е в разгара на сезона си и освен с месо е много вкусен и постен. Например,ако сготвите праз с ориз.
    И така, започвам по хронология.
    Първо ще ви дам съкратения телеграфен вариант на технологията. Задушава се лук, после  празът, добавя се черен пипер, налива се вода и като заври се добавя и ориза. Финално малко доматен сок и е готово. Този вариант не ми допада, защото не ми дава възможност да опиша няколкото трика, които правят това просто ястие изключително вкусно дори и без месо.
   Затова продължавам по-многословно - една чаша ориз се измива и се оставя да поседи в купичка със солена и малко по-хладка от топла вода. Една глава лук и няколко скилидки чесън  се задушават. Добавят се няколко зърна черен пипер. Следва  празът - два –три стръка, нарязани на по-едри парчета. Тайната на добре сготвения праз се състои в няколко дребни номера и първият е, че за да е вкусен, той не трябва да хрупа. Това става или когато се бланшира предварително в подсолена вода за кратко или се задуши добре.
   Като вметка със зеленчуковия бульон от бланширането аз правя и една вкусна крем- супа с целина, праз и картофи.
   След като празът омекне се налива течност (вода или от бульона), като се спазва съотношението вода:ориз плюс още малко вода,за да не стане яденето прекалено сухо. Когато водата започне да ври, по-голямата част от него е изплувал на повърхността. Следва вторият трик – с една лъжица вземате отцедения от водата ориз и лееекичко го посипвате така, че да остане отгоре. Той не пада на дъното, не се налага да се разбърква и не залепва. Към края се добавя малко доматен сок.
   Най-важното е, че  готовото ястие се поднася с прясно изцеден лимонов сок. Тъй като празът е леко сладникав, киселината от  доматеният и лимонов сок импонират чудесно на вкуса му. 
   За нежелаещите да се занимават толкова много, след задушаванията всичко може да се постави и във фурната, стига тя да не е много силна.
   Леки пости !




 
  

2 коментара:

  1. Ама колко подходяща тема за сезона си избрала, Кайти, браво! Лично на мен празът ми е много любим, неизменна добавка към картофена салата, зелева супа, ястия с ориз и една моя измишльотина - салата от варени яйца, покрити с обилно с нарязан магданоз и праз!Ще взема да я направя и да постна снимка, има доста ефектен вид, отделно е и много вкусна.Продължавай с постните манджи, аз имам да наваксвам в това поле.

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Гуен :))
    Тая салата ми хареса, знаеш ли ? Вземи я покажи да видим :)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!