Дадоха ми шилешко месо - тоест поотраснало агне, преди да стане дърта овца. Беше от предпочитаното ми - с кост. От този вид става най-вкусния месен бульон и хич не ми се слуша как агнешкото мирише. Мирише на агне, както пилешкото на пиле и рибата на риба. И на тази тема много се паля, за което се извинявам отсега.
Та значи - месцето беше оваляно обилно със черен кимион и оставено да полежи така няколко часа. Тази подправка обикновено я ползвам за поръсване на питки и солените курабии, които правя. Има интересен вкус, който се затруднявам да опиша. Снощи дъвках усилено няколко зърна с тази цел, обаче не, не мога, и не ми остава друго, освен да кажа, че няма общо с познатия ни вкус на кимион и придава интересна нотка на яхнията.
След това е лесно - мятам месото го в тенджерата ( при мен под налягане ), така както си е оваляно със зрънцата, заедно с няколко моркова, лук и чесън. За подправки слагам черен пипер и дафинов лист. Ако миризмата ви притеснява, може да добавите една кафяна лъжичка алкохол - ракия или водка. Бульонът няма да ви мирише, само месцето ще носи типичната агнешка миризма. Към края - няколко картофа, домат или доматено пюре и е готово.
Ето я яхнията веднага след сервирането - гореща, вкусна и леко екзотична - идеално ядене за студени зимни дни.
Тази яхния директно я записвам в тетрадката с любимите манджи.Обаче първо трябва да си намеря екзотичния черен кимион, който показваш, такова чудо дори не съм виждала?!
ОтговорИзтриванеИма го, само не знам точно под какво име, но го гледах, че го пуснали дори и при нас.
ОтговорИзтриванеЕкзотичен, екзотичен...колко да е екзотичен :)))
Викаш нямаш против блеещите :)
Важното е да е месо :)
ОтговорИзтриванеНали ?
ИзтриванеА ти да вземеш да разкажеш как печеш на шиш .
Може и само в снимки :)
Обичаме, обичаме:) Чудно е станало!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяна.
ИзтриванеИ ти си имаш чудесии, знам аз :)
Кайти, приказка! :)
ОтговорИзтриванеИ аз не го бях чувала този черен кимион - ще го потърся, запали ме!
Хм Сонче, аз така съм си свикнала с него, че не го броя за кой знае колко екзотична подправка. Просто черния кимион леко и ненатрапчиво променя малко обичайният вкус на една такава яхния :)
Изтриване