Translate

понеделник, април 15, 2013

Слънце и лучена супа по френски или не съвсем

    Беше топло, беше слънчево и аз  в унисон с времето бях същата като него. Садих подправки, ших пердета, играх футбол и готвих, глезих и изпълнявах кулинарни желания с усмивка. Освен това приключих един ремонт на кухнята, който вместо 5, ми се стори дълъг 55 дена, но после се сдобих с една нова, слънчева ( тоест и в жълто) кухня. Сърбяха ме ръцете да готвя и наваксвах.
    Изпратих зимата, с едни карамелизирани ребра. Те постояха една нощ в марината от 2 с.л. соев сос, 3 с.л. мед и малко червено вино. По едно време ги снимах, още не бяха се карамелизирали докрай, но иначе нямаше шанс да ги докопам за фотосесия. Аз не обичам сладко-соленото, но нали разбирате - изпълнявах желания. Ако и вие не обичате, ТУК  Гуен ги приготвя с кетчуп - стават приятни и вкусни и не по този начин сладки.
    Правих торта, правих пържолки, правих и други работи и накрая си викам, я да взема да изпълня и едно свое желание. От много време подминавам рецептата за френска лучена супа. Все се чудех как така в нея ще се мотае само някакъв гол лук и ще е вкусна. Обаче французите не ще да са прости (кулинарно) хора, та си викам, я да се хвана сериозно и да взема да се пробвам. Значи номерът е в използването на бульон-може зеленчуков или месен - без значение от какво  месо. 
     Предполагам става и с кубче, но аз съм решила, че ако е гарга, ще е рошава (за гаргите друг път, че много теми в един пост си е не кулинария, а чесане на езици) и си ползвах нормален бульон, в който съм варила месо. 
    Ето накратко технологията, много е лесна и вярно, че може да се яде и като супа и като лека вечеря. Продукти ( приблизителни за около 2 големи * порции )  :
    4 глави лук, нарязан на полумесеци
     масло за задушаване на лука
    1 литър месен бульон
    150 мл бяло вино 
    2-3 лъжици брашно
    мащерка, дафинов лист, черен пипер
    филийка хляб и някакво твърдо жълто сирене - при мен ементал, но мисля, че и с кашкавал ще се получи.
    След като сте си поплакали добре, задушете в масло нарязаният на полумесеци лук, докато омекне и хване загар. Бъркайте сегиз - тогиз да не залепва. Добавете брашното и бъркайте за да се запържи и то. После добавете виното, оставете малко да поизври и сипете бульона. Оставете (пак бавно) за известно време. Към края сложете един дафинов лист и мащерка. Моето вино беше някакво шардоне - придаде приятен аромат на супата, а месният ми бульон си беше от истинско селско добиче и нямаше как да не се получи страхотния вкус.


    Тъъй .. Дотук с френската част. Според рецептите, които прегледах трябваше да сипя супичката в огнеупорни съдове, да поставя отгоре една филия (или франзела) върху която съм настъргала обилно кашкавала и да запека във фурната. В други може да се издълбае кръгло хлебче и да се сипе вътре. Аз се изхитрих да препека филии на тостера, да сложа един слайс ементал отгоре и заедно със супата да затопля в микровълновата. Френска, френска, ама.. милото си натроши вътре едно съвсем нашенско бяло сирене и пак си беше вкусно. Негова е порцията горе, на снимката.
    В крайна сметка с тези филийки хляб, ементала отгоре им и плътността на супата, се получи една чудесна лека вечеря, която си заплювам и за лятото.
    И накрая, както казваха мъпетите навремето, гледайте ни и следващия  път, когато ще прочетете за един Меxican Nachos Cake. Какво е туй чудо ? И аз не знам точно, сготви го един наш редовен читател, аз го видях само на снимка и изглеждаше вкусно, с препечена кора отгоре, пълнеж от зеленчуци и някакво тънко тесто за основа. Или поне така ми се видя,но не съм сигурна и  затова го чакам с нетърпение.
  


* голяма порция  в нашето семейство е когато от лакомия си сипеш два пъти

7 коментара:

  1. Честита кухня! Все такива вкусотии да правиш в нея:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммм.... ребра. Спомних си един разказ :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нова кухня, голям кеф, а! :))
    И аз ти пожелавам да си шеташ в нея с удоволствие и вдъхновение!

    Тази френска лучена супа отдавна исках да я опитам, мисля че след този вкусен пост няма какво да отлагам!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси :) Аз и без това се шегувах у дома, че като направя кухнята ще си я присвоя като моя стая и няма да пускам никого. От което всички останаха много доволни разбира се :))

    ОтговорИзтриване
  5. Бих опитала супата. Всеки път като я срещна във френски четива се каня да опитам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, ако ти се занимава направи най-оригиналния вариант - с препечената франзела отгоре :)

      Изтриване

Зарадвайте ни с коментари!

e-mail абонамент