Translate

сряда, юни 05, 2013

За простите неща и едни прости карамелени бонбони с овесени ядки

         Просто, просто, а още на заглавието се препънах. Аз и простотата съвместно сме оксиморон, но като не мога в друго, поне в кулинарията се стремя и ми доставят удоволствие лесни и неусложнени рецепти, които да направя ей - така,  без да ми се налага да се задълбочавам в излишно мислене, претегляне и пресмятане.
       Вкусът на карамел пък ме връща в детството, при онези фабрични захарни петлета, едни изтумбени такива, през които гледах нагоре и небето се виждаше алено червено. Прекрасни спомени.
       Миналата неделя тръгнах от някаква сложна рецепта за десерт с праскови, карамел и овесени ядки, въртях и суках и накрая редуцирах нещата до тези съвсем обикновени карамелизирани топчета с орехи и стафиди, които оформих като бонбони. Де да можех да опростявам така и в реалния живот, но там няма какво да се направи. Ще удържа на изкушението да ги нарека здравословни, само защото има овесени ядки, но ако другия път ги направя с мед ще са на 100% такива.
       Продуктите са :



          шепа орехи (или други ядки) наситнени     
          2-3 с. л. овесени ядки
          шепа стафиди, накълцани на дребни парченца
          1/2 ч.чаша кафява захар
          ванилия

       Ядките се заливат с гореща вода и се оставят минута-две, след което се изцеждат от излишната вода. Захарта се карамелизира като внимавате да не загори съвсем. Към тях се добавят смесените различни ядки (вид и съотношение по желание) и ванилия. Бъркат се едно хубаво за да се разпредели карамелът навсякъде. Става една лепкава маса, която не се втвърдява веднага, тъй като ядките са пуснали и малко влага. Аз ги сложих в една чиния и като изстинат леко ги дооформих на някакви подобия на топчета. След това оставяте в хладилника за да се стегнат окончателно и после цял следобед хрускане. Балсам за ленивата перисталтика на някои членове от семейството. Вкусен, карамелен балсам.
       Същата смес ползвах и да направя домашни десертчета (тип мюсли бар), които бях гледала някъде при Йоана, само че моите са без печене. Като всяко просто нещо карах на око и по усет и този път карамелената смес я увих във фолио за свежо съхранение, притиснах добре за да се оформят като блокче и оставих в хладилник да стегнат. След това децата си ги хапваха, когато им се доядеше нещо сладичко.
         Това са простите десерти, които приготвих. Надявам се да съм успяла и  обясненията ми да са такива. Ако не - защото често съм многословна и подробна,  имам мое си извинение - такава съм си :)

3 коментара:

  1. Супер готина рецепта, ще си я взема!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Реално, та реално, та реално, и ммммммм, вкусно и омайващо, Кайти! :))))) Как да не можеш да опростяваш и "нещата в реалния живот"? Ами тия вкусотии СА си РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ! :))) Вкусът не може да се види, пипне, чуе, нарисува, изпее - ама си го има. ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичета :)
    Сонче, за реалното много може да си говорим, нали ;)

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!