Translate

събота, април 28, 2012

Райето е на мода, а лятото дойде.Вадете скарите,моля !

       Извинявам се, че ви малко излъгах още със заглавието.
     Първо - лятото още го няма(поне на календара),но поради нетърпеливата ми природа аз живея сезон напред. Затова и днешите ми предложения са малко по-летни, с жега и  въздух пропит от миризмата на барбекю. Може на някоя полянка, може и на терасата.
     Второ, не толкова важно уточнение - райето не е на мода, напротив тази година всичко ще е много цветно - лимонено, динено и ментово. Но чертичките, оставени от скарата  върху някое крехко месце или друго вкусно нещо винаги са ми били любими. И не че съм прибирала скарата, де.
     И последното е, че няма да ви кажа нищо кой знае какво ново, но ще ви предложа моите любими неща, които приготвям на грил тигана, който често замества скарата за по-лесно и малко ще ви разведря с прости вкуснотии.

      Принципно аз правя нещо от рода на  това :


    Много обичам и зеленчуци на скара, най-вече лук, тиквички, патладжани и моркови.
    Едно от любимите ми неща обаче са картофите, които ще ви покажа. За целта ги сварявам като внимавам да останат цели и непреварени. Нарязвам ги на  ей-такива парчета и ги овалвам в микс от подправки - черен и червен пипер, чубрица, сминдух, сол и чесън на прах.
     Изглеждат така:

     След това ги мятам в грил-тигана (ел.скара, барбекю...абе, каквото имате под ръка), задължително най-накрая, след като съм направила пържолките, кюфтетата или каквото месце съм имала.
      Резултатът е пропити с мизризмата и мазнинката от скарата картофки, с лек чеснов аромат и подправки, които ме отнасят на някоя горска ливада, дори да се намирам на терасата ми.
Готовите са тези :

  Последното просто нещо са тези препечени филийки от какъвто хляб обичате (може и в тостера, но аз винаги слагам и на грил тигана, ако съм го ползвала).

   Предварително в една   купичка размесвам зехтин, счукан чесън (много го обичам и вече си пролича) и сух босилек.Ароматът накрая е повече от прекрасен.След това намазвам още топлите препечени филийки с тази смес, една свежа салата по избор и честно казано през лятото дори само това ми стига .

Плюс една студена бира против жегата. Или друго студено, бяло и на кристали.
Та...нали ви казах, че не е нещо трудно, специално и кулинарно. Но е просто и бързо, приятно и лятно. Почувствахте ли го?
Лятото?








6 коментара:

  1. ММм, тъкмо загрявам скарата! А скоро опитах и едно шуменско туист, което ми е тъкмо по вкус- по-скоро лимон, отколкото бира;)))

    Картофките изглеждат супер...
    Лятото витае във въздуха, вече разхождам летните рокли:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво за избора на питието Марта !!!!
      Викаш да вадим и летния гардероб освен скарите :))
      Поздрави

      Изтриване
  2. Мням, мням, Кайти, наистина вкусотии! И фантазия, много фантазия, браво! А това с райето е разбивач! :)))) Ние вече правихме барбекю навън - още на 22 март, да сефтосаме пролетта, ама после април като се запъна - не, та не! :))))) Обаче вече мирясва, като гледам, и ще не ще - райето завзема подиума! :))) Ще добавя още нещо към твоите бързи неща - много обичам и мазна скумрия на скара, става невероятна! А ако мъжката част не я мързи и да запали малко дървени въглища - още по-яка става рибата на тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм,тя затова Сонче става вкусна,защото е мазничка само за скара :))
    И ние утре сме на райета - гора,скара,слънце,футбол и куп други забавления.
    Поздравиии !

    ОтговорИзтриване
  4. Привет, Кайти! Лято, райе, скара, салати, бира, менти, мастики...само морето липсва тук! Настроението е повече от лятно, нищо че утре пак сме на работа.
    От твоите вкусни летни неща ми взеха ума онези препечени филии със зехтин и чесън, леле как не съм го знаела това по-отрано?! Толкова вкусно звучи, а е така простичко. Понеже грил тигана ми даде фира, отивам да си купя нов, след такъв летен призив, какво друго ми остава?

    ОтговорИзтриване
  5. Гуен,филийките ще ти харесат сигурна съм.Единственият им недостатък е,че много хляб се изяжда така.Затова гледам у нас по тази рецепта да е някакъв по-пълнозърнест и забелязах,че той дори става още по-приятен,защото неговият вкус се съчетава много по-успешно със зехтина и чесъна,отколкото на белия
    Това като върл любител на белият хляб го казвам :))))
    А морето...и то ще дойде и ще си говорим и за него,
    може и утре за да не ни е гадно в първия работен ден :))

    ОтговорИзтриване

Зарадвайте ни с коментари!